eguzki Creative Commons License 2006.09.18 0 0 1129

Engedjétek meg, hogy egy korábbi hozzászólásomat bekopizzam ide egy másik topikból:

 

A NatGeo-n már többször leadtak egy filmet, amelyben egy kamerás robotot engednek be egy szűk járaton egészen a Nagy Piramis belsejébe. Zahi dr a "művelet" fővédnöke, (épp) ezért természetesen semmi világrengető dolgot nem találtak.

 

Kedves Bolsh!

 

Ennek a titokzatos aknának a kutatását Rudolf Gantenbrink német prof. kezdte el 1992-ben. Egy kicsi, kamerával felszerelt robotot alkalmazott. amelyik behatolt a nyílásba egészen egy rézfogantyúkkal lezárt ajtóig. Hawass akkor azt nyilatkozta, hogy ez a legnagyobb felfedezés Egyiptomban. Ki tudja miért, teljesen váratlanul Zahi kijelentette, megtiltják az akna további kutatását. Amit a kamera mutatott az nem ajtó és nincs is mögötte semmi, nyilatkozta! Röviddel ezután állami segédlettel Gantenbrink profot eltávolították Egyiptomból! Hawass azt a maszlagot próbálta megetetni a közvéleménnyel, hogy a robot kizárólag a piramis levegőjének nedvességtartalmát állapította meg!!! Gantenbrink nem értette a dolgot csak mint turista érkezhetett Egyiptomba, a piramisok közelébe nem engedték! Zahi Hawass 2000-ben kijelentette, "Nem akarjuk, hogy ez a német ott dolgozzon"! Elutasító magatartását  nem indokolta. Aztán 2001-ben azt jelentette a médiának, hogy új technikai megoldásokra várnak a "szellőzőakna" kutatáskörben. Gantenbrink anyagi ellenszolgáltatás nélkül ajánlotta fel sgítségét, még abba is belement, hogy ő nem lesz jelen csak a robotját küldi el! Hawass mindenfélét nyilatkozgatott, hogy ekkor meg akkor nyitják az aknát, végül a milleniummi esztendőt jelölte ki a "nagy esemény" időpontjául. Természetesen egyik dátum sem vált valóra, ma már tudni miért, neki más tervei voltak, ő maga akart egy nagy TV-Show-t rendezni  ami a világ teljes félrevezetésén alapult. 2002-ben elmondta, hogy az amúgy elismert Natinal Geographic csatorna élőben közvetíti majd az eseményeket amit sok millió ember figyelhet. Hawass megjelent a képernyőn és bizonygatta, hogy amit látunk az élő, egyenes közvetítés. Aztán jött a következő etikátlan viselkedése: azt állította, hogy a módszer az ő találmánya, sőt a robot ötlete is tőle ered! A Nat. Geo. riportere nem tette fel Hawassnak akövetkező kérdéseket: Miért csak most az akna felfedezése után 10 évvel jutottak el ide, ha addig folyton ígérgette hamarosan megteszik?

Miért nincs jelen Gantenbrink, aki az egészet már régen megtehette volna robotjával? Az  egész film egyébként semmi  érdemlegest nem tudott bemutatni.

Zahi Hawass ismét bizonyította, hogy nem az igazságot keresi, ez a film is csak az egyiptológia feletti uralmát propagálta. Sajnos itt tart ma az egyiptológia. Ide is befészkelték magukat azok, akiki ellenzik a szabad kutatást, véleménynyílvánítást, hipotézisek felállítását és azok bizonyításának jogát. A jövőkép nem túl bíztató, amíg az ilyen Hawass-féle bohócok rendelkeznek egy csodálatos kultúra maradványai, emlékei felett.

Előzmény: Törölt nick (1107)