Tiborc Creative Commons License 2006.09.18 0 0 559
Teszik az a rákosista módszer – mószer – amellyel Gyurcsány Ferenc kampányol Demszky mellett!

Igazi ősbolsevik, fasiszta stb mószer.

Megvádolni az ellenfelet azzal, amit éppen Ő követ el!

Sikerült felépíteni az Orbán klónt a szocialista pártnak.

Mindazt megtestesíti, amit Orbánra fogtak.

Igazi diktátor típus.

Demszky is azzal vádol, amiben sáros.

 

 

Tárgyi és nyelvi magyarázat.

 

Gyurcsány, a klón

Mező József Ákos jegyzete

2006. szeptember 12. 13:10

MNO

 

Mező József Ákos

A baloldaliak addig elmélkedtek sokszínű média-berkeikben Orbán Viktor klónjairól, mígnem sikerült megalkotniuk egyet. A klón – jelenleg, mint meghosszabbított mandátumú miniszterelnök – egészen jól sikerült. Természetesen nem várhatjuk el, hogy az ilyen fajta másolat az eredeti lényegi vonásait birtokolja, sokkal inkább azokat a jellemzőket vesszük észre rajta, amiket a baloldalnak sikerült az eredetire ráaggatni.

 

Ennek megfelelően a klón demagóg, pökhendi, öntelt, az igazsághoz való viszonya már-már patologikus, az országot gazdasági válságba és külpolitikai kátyúkba kormányozza… Egészében tehát megfelel annak a képnek, amely képet a baloldal - Orbán sajtóbeli tükörképeként - megalkotott. Sőt, talán pártjának egyszemélyes irányítása terén még ezen is sikerült túltennie. Egy ponton azonban a klón várakozáson alul teljesít: tömegjelenetekben teljesen hasznavehetetlen.

 

Állja a sarat persze, egy-két kifütyülés és legazemberezés napi átlagban, úgy látszik, meg se kottyan neki, és elsőre úgy tűnik, viszonylag nyugodtan beszél tovább, de ilyenkor már nem teljesen ura szavainak. Kaposváron például véletlenül a eredetijének eredeti jelszavát alkalmazta a klón-verzió helyett, imigyen: „Hajrá Kolber István! Hajrá Magyar Szocialista Párt” – és már vártam, hogy azzal folytatja: „Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország!” – ez azonban elmaradt. És - ha utána gondolunk - nem véletlen, hogy elmaradt, mivel a „magyar” jelző a „szocialista párt”-ra vonatkoztatva még éppen elfogadható számára, de pontosan ezután kezdődik egy különleges szféra: Gyurcsány politikai filozófiája, vagyis a vallásos-nemzeti-konzervatív ideológia klónozott változata.

 

Gyurcsány tetteit és kijelentéseit ugyanis egy kamaszos bájjal átitatott koherencia lengi át, amire eddig nem sok figyelmet fordítottunk. A „kamaszos” jelzővel arra a lelki alapállásra szeretnék célozni, amikor valaki hajlandó elhinni, hogy a benne megfogant ötletek, akár az emberiség legősibb intézményeit, hitét és értékrendszerét is képesek lesznek jobbakkal felváltani. A „koherencia” pedig arra utal, hogy Miniszterelnökünk csak látszatra rögtönöz, valójában egy belsőleg felépített politikai-ideológiai rendszerben gondolkodik, melyhez önálló történelemszemléletet épített fel, melynek még teológiai vonatkozásait is végiggondolta.

 

Láttuk, amint miniszterelnökké válásának évében azzal az állításával hívta fel magára a figyelmet, hogy Szűz Mária levette a kezét Magyarországról. Szűz Mária levett kezével jól összecseng idei augusztus 20-i szereplése is: miniszterelnökként nem mondott beszédet, a magyar államiság ünnepén. De ugyanerre rímel a Szent István által alapított országhoz való általános viszonya is. Ezzel függött össze, hogy Orbánnal polemizálva hevesen kritizálta annak egy kijelentését, mely szerint a köztársaság a nemzet ruhája. Például idei Március 15-i beszédében így szólt: "Téved, aki azt gondolja, hogy a köztársaság csak cicoma a nemzet testén, téved, aki azt gondolja, hogy a köztársaság csak díszes külsőség, téved, aki úgy gondolja, hogy levethető és ledobható, hogy a sárba vethető, mert a köztársaság, honfitársaim, mi magunk vagyunk."

 

Természetesen tudjuk, hogy nemcsak a magyar nemzet, de a magyar állam is létezett már jóval azelőtt is, hogy a köztársasági államformát felvette volna. E tudás birtokában azt hihetnénk, Gyurcsány éppen klóni mivoltának demagóg vonásával bíbelődik – közben olyan „népiesch” szavakkal hitelesítve önmagát, mint amilyen a „cicoma”– nézetem szerint azonban, éppen itt érhető tetten a klón-ideológia: a klón-nemzetvezető klón-nemzete ugyanis nem létezett 1949 előtt. Ez megmagyarázza azt is, hogy a klón-nacionalista Gyurcsány miért féltette a – kétségtelenül magyar nyelvű, ám a klón-nemzethez soha nem tartózó – külhoni magyaroktól klón-köztársaságának klón-magyarjait. Ez a gyászos december 5-e magyarázata: a klónozási eljárás technológiájából következett ez is.

 

Mit tegyünk most már: fütyüljünk, vagy fordítsunk hátat? Szerintem inkább nevessünk, és mutassunk rá, hogy a király meztelen, magyarázzuk el türelmesen, akinek csak lehet, hogy a klón csak clown – a többi jön magától, ahogyan azt Andersen úr megírta már.

Előzmény: ooloo (558)