LvT Creative Commons License 2006.09.18 0 0 51
Tisztelt gombászók!

> Ahogy most egy német honlapon olvasom: "A gombák nem sorolhatók be sem a növények, sem az állatok közé. Tudomásul kell venni, hogy a növények és az állatok mellett létezik még egy harmadik, önálló élőlénytípus is."

Eleintén nem gondoltam beleszólni a vitába, de ennek a német honlapnak a „harmadik” szava kiprovokálta.

Amikor ilyen oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor azt vizsgáljuk, hogy a rendszertan, hány regnum (magyarul ország) szintű rendszertani csoportot különböztet meg. Nos, a jelenlegi legelterjedtebb konszenzus szerint nem három „élőlénytípus” van, hanem hat (6). Vö. <http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1g_%28biol%C3%B3gia%29>

A német forrás valamiért nem tekinti „élőlényeknek” en bloc a prokariótákat (sejtmag nélküli élőlények) – itt két ország van: Archae[bacteri]a ’ősbaktériumok’, [Eu]bacteria ’[valódi] baktériumok’, valamint a sejtmagvas szervezetek (az eukarióták) Protista ’véglények’ nevű országát. – Persze ez utóbbiak nem olyan látványosak, bár a protisták közé sorolt papucsállatkát, ill. tengeri salátát azért a közoktatás tanítja.

A <http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_(biology)> címen lévő táblázat mutatja, hogy a gombákat csak a XX. sz. második harmada óta tekintik önálló rendszertani egységnek, ugyane század első harmada előtt egyértelműen a növényvilág részeinek tekintették (a köztes időben átmeneti teóriák voltak forgalomban).

Az oktatás egyébként máig a hagyományos felosztást követi: a gombákat a növénytan keretében tárgyalják. Sőt itt tárgyalnak minden „nem állatot”, így a prokariótákat (és a rendszeren kívül álló vírusokat, prionokat stb.). Ebből a szempontból a rendszertanilag egységes Protista is két félre bomlik: „állatszerűekre” (pl. papucsállatka), amely a zoológia hatásköre, ill. „növényszerűekre” (pl. tengeri saláta), amelyek botanikai szubjektumok.

Ezért nem helytelen, ha a köznapi gondolkodásban azzal a munkadefinícióval élünk, hogy növény = növénytan tárgya, állat = állattan tárgya.
Előzmény: Törölt nick (50)