Logofet Creative Commons License 2006.09.17 0 0 347

         Kedves anyabanya!

 

   Akik globálisan alkotnak képet a nagycsaládosokról, azok egyszerűen ostobák. Miközben persze, ha nagycsaládosok egyesülete alakul, akkor a név önmagában is elősegíti a leegyszerűsítő gondolkodást. Az egyesület létrejöttét mindazonáltal helyesnek tartom, de fontos lenne, hogy tisztázzák, miközben van köztük egy alapvető közös vonás, számtalan az eltérés is.

   Ha az anyagi helyzetüket nézzük, akkor vannak akik jól és kényelmesen élnek meg jövedelmükből. Nekik nem adókedvezményekre vagy támogatásokra lenne alapvetően szükségük. Jó Óvodákra, iskolákra, játszóterekre, normális tömegközlekedésre, egészségügyre. Ilyesmikre. Nekik furcsa módon a most elkezdett változások jelentenek majd erre esélyt. Ők tehát alapvetően -jó eséllyel- nyertesek lesznek, még akkor is, ha rövid távon ők is hoznak ezért anyagi áldozatot.

   Vannak utána azok, akik becsületesen és tisztességesen élnek, takarékoskodnak ahol tudnak, de a gyerekeiknek tisztességes körülményeket bizosítanak. Ha jól értem, Te is ebbe a csoportba tartozol, családoddal. Én azt gondolom, ennek a csoportnak a helyzete a legkényesebb. Helytelen intézkedésekkel könnyen reménytelen helyzetbe kerülhetnek. A baj az, hogy nagyon nehéz különféle módszerekkel megtalálni ezt a csoportot, és célzottan támogatni őket. Nem tudom, hogy az NE talált-e erre megoldást. Pedig ez lenne szerintem a legfontosabb feladatuk. Nem a gázárat vagy a felsőoktatást kell támogatni. Hanem embereket. Ha fennmarad a mai költségvetési szerkezet, akkor ez a csoport is veszít. Ha nem, akkor rövid távon válsághelyzetbe kerülhetnek. Mivel idő viszont nincs, én az egyetlen reális áthidaló megoldásnak a jövedelmi helyzettől független, a gyermekek számával progresszíven növekvő családi pótlékot tartom. Még akkor is, ha ezt sokan majd kannás borra és játékgépekre költik. De a minden kocsmában fellelhető játékgépek divatja is magyar specialitás, tán nem kellene ezt engedélyezni. Triviális megoldás a játéktermek engedélyzésének megszigorítása. Solton pl. nincsenek játékgépek, mert megunták a szociális segélyek eljátszáást.

   És van a harmadik, már ma is reménytelen helyzetben levő nagycsaládos réteg, azt viszont túl hosszú lenne kifejteni.

   Végül: A megkeresett jövedelem nem független pl. a gáz árától, ha 300 euróért senki nem megy el dolgozni, akkor emelkedni fognak a fizetések is. Aki pidig ezt nem termeli meg, az tönkremegy.

  

Előzmény: anyabanya (320)