advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.09.17 0 0 9214

 No ne fölényeskedj, ha már nem tudtad kimosdatni magadat. Ha egy atomerőmű teljes életciklusa alatt +10% energiát állítana elő a ráfordítotthoz képest, akkor az nem mellédumálás, ha azt mondom, közel zérus a többlet. Mert az bizony közel zérus. Ekkora többletre méretezni sem lehet, mert elég kicsit más környezeti középhőmérséklet pár évig a hűtőknél, és máris negatív az energiamérleg.

 Műszaki ember ilyen sületlenségeket le sem ír, ilyen pontossággal ki sem lehet számítani ezeket az adatokat. Ez sima össze-vissza beszélés. Az az energiatöbblet sokszoros, nagyon sokszoros. Több ezerszeres.

 

 A mai nap használatban levő reaktorok között pedig bizony szép számmal van nem nyomottvizes, van gáz és nátriumhűtésű egyaránt, semmiféle utópia nincs ezekben, napi használatú dolgokról van szó. A nyomottvizes reaktor elterjedtségének magyarázata, hogy ez illeszkedett legkönnyebben a már ismert hőerőművi környezethez, és ilyen jellegű technológiával volt a legtöbb tapasztalat. De szó nincs róla, hogy más ne lenne használatban.

 

Előzmény: aruvedjegy (9212)