advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.09.16 0 0 30739

 A napelem ára? Tizedmilliméteres polikarbonát fólia vegyileg (és nem vákuumtechnológiával felvitt) szelén v. más réteggel. Előállítási költsége nagyjából a reklámszatyor ára. Csak legyen elég nagy terület, ahol leteregetik.

 De nyilván előbb hatékonyabbá kell tenni, mert az efféle napelemek pár százalékos hatásfoka túl kicsi. 15-20% körül az már remek jó lesz millió dologra. Várjuk csak ki a végét!

 Ez amúgy tipikusan technológiaigényes iparág, a mai napelemek pontosan ugyanazzal a technológiával készülnek, mint a szilárdtest chipek. Épp ez velük a baj: nem fejlesztettek ki saját, új technológiát, mert nincs még piaca, ehelyett a meglévő waferekre nem mondjuk mikroprocesszort "párolnak", hanem napelemet. És több száz processzor helyett lesz egy pár wattos napelem, a wafer nagytisztaságú szilíciumanyagának 99.999%-a feleslegesen, csak hordozóként van jelen.

 Mondom: majd ha végre foglalkoznak is vele, ugyanúgy le fog menni az ára, mint gyakorlatilag minden ipari méretekben gyártani kezdett terméknek.

Előzmény: padisah (30735)