A filmmúzeumnak volt egy Szovjet Szerda nevű nagyon bíztató próbálkozása, amely arra irányult, hogy valahol végre szovjet filmek is menjenek a tévében, de egyrészt ott is többnyire csak doku- és imeretterjesztő filmek bányásztattak elő, rendes játékfilmek alig-alig, ráadásul már jó ideje el is maradtak ezek a jó kis szerda esték.
Amúgy borzasztó, hogy a tévék tényleg azt hiszik, hogy az embereket nem érdeklik a jó kis szovjet filmek. Ezért aztán nem adnak le semmi jó kis szovjet alkotást: nemcsak Einzeinstein, Csuhraj, vagy Tarkovszkij műveivel nem találkoztam már legalább tíz éve (a Rettegett Ivánt sosem láttam tévében, csak a Patyomkint), de itt vannak gyermekkorom kedvencei, amelyeket még most sem láthattam filmen, mint a Maximka, a Csuk és Gek, a Hóditó Pele... Vagy itt van példának okáért a Rómeó és Júlia balettfilm, a Csuzima, a híres szovjet Hamlet, és igaz az, hogy Ilf-Petrovék Tizenkét szék című alapművéből is készült film... Ha igaz, azt is látni akarom...
Tűrhetetlen ami itt folyik, régen folyton mindenütt csak szovjet filmek mentek, most örülhetünk, ha öt évenként leadnak egyet nagy nehezen, azt is csak unszolásra...
Remélem nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel!