optikus Creative Commons License 2006.09.16 0 0 28

A tavmerosoknel teljesen valtozo, hogy melyik objektivnek milyen tavol van a hatso tagja a zar sikjatol. Jellemzoen a nagylatok nagyon hatra lognak, mig a telek nem. Tukor ugye nincs ezert van hely boven es nem kell a retrofokusszal kinlodni igy sokkal jobb minosegu obik keszulhetnek, kompakt meretben (bar a nagyon hatralogok a fenymerest mar zavarhatjak).

Az eltolt mikrolencsek lehet hogy hasznosak lesznek nagylato tartomanyban de mar normal vagy tele obiknal pont ellenkezo hatast erik el, vignyettalni fognak.

135-os objektivnel azert nincs nagyobb mert a Leica nem is gyart. Azert nem mert a tavmerot nem tudjak megfelelo pontosan verezelni (egyetlen ceg volt a 60-as evekben aki csinalt egy 200mm-es valodi tavmeros obit, de azota senki mas). 

Leteznek persze nagyobb telek, de azok nem mukodtetik a tavmerot igy egy tukorreflexes adaptert kell az obi es a gep koze tenni (visoflex). Ez a fabol vaskarika esete, mert igy gyakorlatilag egy slr-t varazsolnak a tavmerosbol.

De a nagyon nagylatok (21mm es alatta) sem mukodtetik a tavmerot, azoknal saccolos tavolsag allitas van. Raadasul a keresoben nem frame-zett obikhoz kulso keresot hasznalunk, ezt a tartoziksinbe tesszuk (amit tevesen vakupapucsnak neveznek de valojaban tartozeksin a hivatalos neve).