Törölt nick Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1097

Szia 23 negedi.

 

Nem nekem ajánlottad Donald Goldsmith Nemezis A halálcsillag című könyvét, de ez meg van nekem kb 12 éve. 1990-es kiadás van meg a Háttér Lap- és Könyvkiadótól.

Az író 1985-ben adta ki a könyvet.

 

A könyv több oldalról is elemzi a dinoszauruszok kihalásának az okát. Vita volt/van pl. arról is, hogy a dinoszauruszok hagyományos, hideg vérű hüllők, vagy az óriási méretekből kiindulva félig-meddig meleg vérűek lehettek.

A Nemezis-elmélete feltételezi, hogy a Nap körül rendkívül elnyúlt ellipszis alakú pályán egy kísérőcsillag kering, amelynek a Naptól mért távolsága 25 ezer és 150 ezer csillagászati egység (Nap-Föld távolság) között változik. Napközelben a Nemezis megzavarhatja az Oort-felhő üstököseinek pályáját, amelyek több tízezer csillagászati egység távolságban billiószámra keringenek a Nap körül. Az eltérített üstökösök egy része behatolhat a Naprendszer legbelsőbb tartományaiba, a 0,4 és 40 csill. egység közötti bolygórendszerbe, ahol közülük néhány összeütközhet a Földdel.

 

A könyvből ez a kísérőcsillag elmélet ragadt meg bennem legjobban. Azt viszont nem tudom, hogy a Nemezis-elmélet mennyire számít ma számontartott vagy elfogadott elméletnek?

 

Előzmény: 23 negedi (1089)