nájckingdom Creative Commons License 2006.09.14 0 0 9147
az oroszoknak több van, mint pár éve, de messze nem elég ahhoz, hogy lényegesen befolyásolná az olajcsúcs miatti válság gyötrelmeit. Még a gázkitermelést se tudják olyan fokban felfuttatni, amennyire igény lenne, ezért figyelmeztetik hónapok óta Európát, készüljön a hiányokra. Az oroszok belső fogyasztása rohamosan nő, tipikusan felélik a hirtelen jött olaj és gázjövedelmet, most van a hopp, majd jön a kopp. Putyin tudja ezt.
Az USA-t nem muszáj félteni, lehet, hogy megérdemli (?) egyszerűen lejtőn van. A Csúcs miatti átáélláshoz gigantikus pénz kéne, a töredéke sem lesz annak, amit a háború után (amikor a világ legnagyobb olajtermelője volt) ölhettek bele az autópályarendszerbe, stb.
Egyszerűen kevés az információd, ezért a jövőre vonatkozó "prognózisodat" arra az önmegnyugtató mechanizmusra alapozod, hogy "majd csak minden rendben lesz". Lehet is ebben hinni, amíg a tények nem mondanak mást. Sajnos már nem "mondanak", hanem üvöltenek a tények: HANYATLÁS JÖN! (sőt, évek óta hanyatlunk, csak álcázva van. Jön a nyílt fázis.)
Előzmény: lcoder (9146)