muca-hit Creative Commons License 2006.09.12 0 0 871
Román koalíciós leszámolás, avagy botrány a bukaresti védelmi minisztériumban Bűnvádi vizsgálat indult Teodor Atanasiu miniszter és ellenlábasa, Eugen Badalan frissen leváltott vezérkari főnök ellen két különböző ügyben. table.sample { border-width: 1px 1px 1px 1px; border-spacing: 0px; border-style: solid solid solid solid; border-color: rgb(172, 172, 172) rgb(172, 172, 172) rgb(172, 172, 172) rgb(172, 172, 172); border-collapse: collapse; background-color: #F1F1F1; } table.sample th { border-width: 0px 0px 0px 0px; padding: 1px 1px 1px 1px; border-style: none none none none; border-color: gray gray gray gray; background-color: white; -moz-border-radius: 0px 0px 0px 0px; } table.sample td { border-width: 0px 0px 0px 0px; padding: 1px 1px 1px 1px; border-style: none none none none; border-color: gray gray gray gray; background-color: #F1F1F1; -moz-border-radius: 0px 0px 0px 0px; }

hirdetés // <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // ]]>

A liberális párti miniszter a vizsgálat idejére felfüggesztette Traian Basescu államfő, s ezzel alaposan felhergelte a kormányfőt és pártját, és még jobban elmérgesítette a hangulatot a kormánykoalíciót vezető két erő, a liberálisok és a demokraták között. Az utóbbi párt elnöke volt államfővé választása előtt Traian Basescu.

A védelmi minisztert az elnöki hivatal sajtófőnöke és egy ellenzéki képviselő jelentette fel a legfőbb ügyészségen. Az első szerint alapos a gyanú, hogy a tárcavezető a hadsereg titkosszolgálatával figyeltette az államfői hivatal sajtóosztályát, hiszen erre maga a miniszter utalt nyilvánosan. A másik feljelentés arra hivatkozik, hogy a védelmi tárca vezetője szintén a felügyelete alá tartozó titkosszolgálattal lobbytevékenységet folyatott parlamenti képviselők körében saját maga és tárcája projektjeinek népszerűsítése érdekében.

Azt is a szemére vetik Teodor Atanasiunak, hogy nyáron, amikor a liberális párt koalíciós partnerei, és az illetékes hivatalok megkérdezése nélkül eldöntötte a román katonák hazahívását Irakból, a védelmi tárca táviratban utasította a különböző országokban dolgozó katonai attasékat a döntés közlésére. A legfelső védelmi tanács egyébként akkor megsemmisítette a párthatározatot Traian Basescu javaslatára.

A vezérkari főnököt azért váltotta le a román államfő, mert ellene a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódik. Azzal gyanúsítják 12 másik főtiszttel és korábbi tisztségviselővel együtt, hogy néhány évvel ezelőtt részt vett egy, a katonaság számára hátrányos üzlet megkötésében. 2001 és 2004 között a hadsereg elavult járműveit gumiabroncsokra cserélték. A vezérkari főnök felmentését egyébként maga a felfüggesztett miniszter kezdeményezte. Az új román vezérkari főnök, Gheorghe Marin tengernagy lett, a felfüggesztett tárcavezető helyett a minisztériumot egy államtitkár vezeti Romániában.