padisah Creative Commons License 2006.09.11 0 0 9093
Az első amit közbeszúrnék (mert szúrja a szemem): a CO2 nem tűnik el, hanem esetleg pozitívan visszacsatol a tengerben lévő sokszoros menyiségű CO2-vel. Vagyis a melegedés esetleg további CO2 mennyiségeket szabadít fel az óceánokból. Ennek a folyamatnak nyilván van egy felső korlátja, tehát akármennyire nem melegíti fel a Földet, de a változás jelentős lehet.

A dolog időtávjáról meg annyit, hogy a jelenelegi légkör+tenger C koncentráció többszázmillió év alatt alakult ki, a C készleteknek a légkörbe való visszakergetésével ez a folyamat kezdődik előről. Ami legközelebb szintén többszázmillió évig fog tartani.

A másik a jégtakaró. Ahogy írtad is, a jégtakaró kilóméteres vastagságú, és keresztbe is elég nagy felületet takar. Melegedés hatására két dolog történik:

1.) csökken a jéggel fedett terület nagysága, és a jéggel nem fedett terület albedója sokkal kisebb, vagyis az adott területen, lokálisan durván megnő a benyelt hőmennyiség.

2.) csökken a jégréteg magassága. Mivel a hőmérséklet felfelé is csökken, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az olvadozó jégfelszín egy eleve melegebb levegőrétegbe kerül. Egy 2,5 km magas hegyen még európában is folyamatosan jég van. Ha ez lesüllyed tengerszintre, az eleve lokálisan jelent vagy +20 fokot.

Mindhárom tényező egy pozitív visszacsatolást jelent. Nagyon rossz ötlet a Föld klímájával játszani.




Előzmény: Első Polgár (9089)