lopikula Creative Commons License 2006.09.07 0 0 20
Ez az egyetlen topiknyitásom. Igazán nem a fenntartás kedvéért, hanem inkább befejezés gyanánt, a valamit-valamiért elv alapján, talán volt értelme ezeknek a törvénytelenül működő fogolytáboroknak.
----------------------
A fele még szabadon van
A CIA 86 terrorista merénylőt azonosított
2006. szeptember 07. 20:08
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 86 olyan embert azonosított titkos külföldi börtöneiben fogva tartott terroristagyanús személyek vallomásai alapján, akiket az al-Kaida kiszemelt merényletek végrehajtására; több mint felük még szabadon van – közölte a Los Angeles Times.

George Bush előző nap ismerte el, hogy a CIA titkos külföldi börtönöket működtet, amelyekben terrorizmussal gyanúsított személyeket vallatnak. A Bush-kormány a bejelentéssel egy időben a titkos börtönök létezését igazoló dokumentumokat tett közzé, a Los Angeles-i újság a nyilvánosság elől korábban elzárt anyagokból idézett.

Az elnök védelmébe vette a CIA titokban tartott vallatási-kihallgatási módszereit. Az újság mégis úgy látja: az elnöki beszéd, a nemzeti hírszerzési igazgató által közzétett dokumentumok, továbbá kormánytisztviselők nyilatkozatai egyértelműen arra utalnak, hogy Washington meg akarja változtatni a szóban forgó CIA-programot. A titkos börtönök tavalyi napvilágra kerülése óta az amerikai kormányt különösen éles bírálatok érték.

A korábban titkos dokumentumokból egyebek között kiderült, hogy a CIA a vallomások alapján tudott megakadályozni egy nagyszabású merényletet, amelyet amerikai haditengerészeti erők ellen terveztek a kelet-afrikai Dzsibutiban.

A titkos börtönökben fogva tartottak vallomásaiból arra is fény derült, milyen kiterjedt okmányhamisító hálózatot foglalkoztat az al-Kaida annak érdekében, hogy embereit az Egyesült Államok területére juttassa.

MTI