kilenctizenegy Creative Commons License 2006.09.06 0 0 9002
"Csak a jelenlegi piacot a fogyasztás (pazarlás) működteti, ami roppant energiaigényes...

Érdekes lesz ebből váltani egy takarékos "innovativ" rendszerre..."

 

Egyszer már megtette ezt a Nyugat. 1973/79 előtt sokkal pazarlóbb volt minden, az olaj pedig sokkal-sokkal olcsóbb. Az arabok gondoltak egyet, szűkítették a kínálatot, ezzel megugrott az olajár. Jött a válság meg a világvége-hangulat, de azután pár recessziós év után máshol állt be az egyensúly és sosem látott fellendülés jött a nyolcvanas években, pedig az olaj már többé sosem lett olyan olcsó, mint 1973 előtt volt. Egyszerűen a piac tudomásul vette, hogy az energia tartósan sokkal többe kerül, mint addig és alkalmazkodott.

 

Persze én is tudom, hogy ennek van egy határa, ami erősen függ az áremelkedés mértékétől és még inkább a sebességétől, de a piac láthatatlan keze szépen rendezi a dolgokat. Az elmúlt két-három év áremelkedése sem a mának szól, inkább a jövőtől való félelem miatti várakozások épültek be.

 

A világ szép lassan kezdi felülvizsgálni az antinukleáris törekvéseket és keményen ráfeküdtek a megújuló energiákra is. Én sem hiszem, hogy a bioüzemanyag önmagában kiváltaná a fosszilist, de ha már úgyis közpénzből tartjuk el a parasztokat egész Európában, akkor legalább biodízelt és bioetanolt termeltessünk velük, mint eladhatatlan gabona- és vajhegyeket!

Előzmény: krezidiesel (8995)