nájckingdom Creative Commons License 2006.09.06 0 0 8976
"S vasút kevés. Nem juthat el mindenhova: HA a peak-oil a közúti szállítás megszűnését jelenti, mi lesz a vasútra ráhordó hálózattal?"

Ez magától értetődik, hogy a vasút csak a hálózat döntő eleme a távolsági szállításnál, ill. azért a vizi utakat is sokkal komolyabban kéne venni, legalább úgy, mint Nyugat-Európa jelentős részén vették egykor, sőt részben máig is. A közuti közlekedés MEGSZŰNÉSE kizárt dolog az olajcsúcs következtében, csak azt gondolom, hogy a belsőégésű motorra alapozott közuti közlekedés DOMINANCIÁJA fog rohamosan megszűnni, sajnos nem kizárt, hogy ez történhet összeomlásszerűen is, ha tovább tartjuk a homokban a fejünket. A csúcs HANYATLÁST jelent, tehát amennyiben átváltanánk arra a modellre, hogy a hálózaton belül domináns szerepe a vasútnak és kisebb fokban a viziutaknak van, akkor a helyi jellegű és ráhordó jellegű közuti szállításhoz kell lennie elegendő üzemanyagnak még jó ideig. Természetesen a közuti forgalomban, eleinte legalábbis a mezőgazdasági terményszállításban, stb. gyorsan kellene növelni a lóvontatás arányát (amilyen gyorsan lehet) magyar agrárkutatóintézetek 60-as évek végi számításai szerint akkor, a motorizáció már győztes korában 15-20 km-en belül a lófogat volt a leggazdaságosabb energetikailag. Gondolom, a lószaporításnak is megvanak a maga biológiai korlátai, meg a lóval bánás betanításának is. Mindenesetre az újjászervezendő honvédségnél (lásd szlovákok, stb.) sem feledkezhetünk el a huszárságról!

Másik alapvető dolog, hogy radikálisan le kell állítani azokat a folyamatokat, amik a közlekedési és gazdaságszerkezetet rohamosan egyre autófüggőbbé teszik (az általad is említett, csak közúton elérhető "logisztikai központok", városson kívüli bevásárlóközpontok, városközponttól távoli autós szöbörbök, lakóparkok, stb.)
A szocik már kapisgálják ezt, ha nem is az olajcsúcs miatt, csak az üres kassza miatt:
A sztrádaprogramot is felülvizsgálják: az MSZP már lassítana
MÁR EGY CENTI AUTÓPÁLYÁT SEM SZABAD ÉPíTENI! "Hál Istennek" követelésem megvalósulása a közeljövőben esélyes, mert nem lesz miből. így, vagy úgy, de ez önmagában hasznos. Kár, hogy másra se lesz pénz, pl. a vasút feljavításához a rá váró megnövekvő feladathoz. Szegény ember vízzel főz, de addig se kéne hagyni, hogy az ámokfutók (Kóka, Fletó), szétverjék, ami még megvan. Szerintem Fletó nemsokára emigrálni lesz kénytelen... Hátha Kóka magával viszi a helikopterén...
Előzmény: rev251 (8973)