Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 416

Csökkenés !!!

Csökkenés !!!

 

Tessék !!! Itt a nyögdíjemelés ! .....is:)

 

A nyugdíjak vásárlóereje
csökkenni fog jövőre 

A kormányzati megszorítások közvetett hatását a nyugdíjasok is megérzik jövőre Tíz év után újra csökken a nyugdíjak vásárlóértéke: a 2007-re várható négy és fél százalékos ellátásemelés elmarad majd a hat százalék fölé várt inflációtól. Az idén még három százalékot meghaladó mértékben nőnek a reálnyugdíjak, és novemberben lesz kiegészítő emelés is. Két százalék körüli reálnyugdíj-visszaesésre számíthatnak az ellátásban részesülők (fotó: Németh András Péter)
A kormányzati megszorítások közvetett hatását a nyugdíjasok is megérzik jövőre, a várható ellátásemelés mértéke elmarad majd az inflációétól. 1996 óta először jövőre ismét csökken a nyugdíjak vásárlóértéke, várhatóan két százalék körüli mértékben. A nyugdíjemelésre állandó szabály vonatkozik több mint egy évtizede, e szerint az éves emelés mértéke megegyezik az adott évre várható infláció és a tervezett nettó keresetemelkedés átlagával (svájci indexálás).

Ennek megfelelően abban az évben, amikor a várható keresetemelkedés meghaladja az inflációt, biztosított a reálnyugdíj-emelkedés. Jövőre viszont a kormány a reálkeresetek négyszázalékos csökkenésére számít, mindezt 6,2 százalékos infláció mellett, ez olvasható a Brüsszelbe tegnap megküldött konvergenciaprogramban. Így a képletből világosan következik, hogy jövőre a reálnyugdíjak csökkenése várható; ezt az elvet nevezték úgy a képlet kitalálásakor, hogy a nyugdíjasok együtt sírnak vagy együtt nevetnek a munkavállalókkal.

A nyugdíjtörvény értelmében lehet évközi korrekciós emelés, ám csak abban az esetben, ha az inflációt vagy a várható béremelkedést alulbecsülték. Ezzel együtt sem valószínű azonban, hogy az öregségi ellátások vásárlóereje 2007-ben növekszik.
(Gyurcsány Ferenc többször is ígérte: nem nyúlnak a nyugdíjakhoz. Ezt az ígéretét nem szegi meg, a rendszer ugyanis automatizmuson nyugszik, arról nem is beszélve, hogy a kormányfő a 13. havi nyugdíj intézményére gondolt.) Az elmúlt években folyamatosan emelkedtek a nyugdíjak, nem utolsósorban a 13. havi ellátás fokozatos bevezetésének köszönhetően. Mint ismert, ezt az ellátást négy év alatt kapták meg a nyugdíjasok: 2003-ban még csak a plusz egyheti nyugdíjat, az idén viszont már a teljes összeget, igaz, évi kétszeri bontásban. Mivel a 13. havi nyugdíj bevezetése befejeződött, ez sem tudja kompenzálni a reálnyugdíjak várható csökkenését.

Némi gyógyírt jelenthet a nyugdíjasoknak, hogy az idén lesz még kiegészítő emelés, bár a mértékéről még nem született döntés – tudta meg lapunk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól. A januári 4,3 százalékos nyugdíjemelést ugyanis a 6,4 százalékos nettó keresetemelkedés és a 2,1 százalékra belőtt infláció alapján számolták. Ám a megszorítások következtében megugró infláció és a vártnál gyorsabb keresetemelkedés miatt nagyjából egyszázalékos visszamenőleges hatályú nyugdíjemelés várható novemberben. Papp Zsolt nyomtatóbarát verzió cikk továbbküldése