nájckingdom Creative Commons License 2006.09.03 0 0 8923
MNO: Kiss Péter: versenyképessé kell tenni a bányákat

2006. szeptember 3. 17:36
MNO
Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter szerint az új energiapolitikai koncepció egyik kulcskérdése, mennyire képes az ország önállóan biztosítani energiaellátása lehető legnagyobb részét, s ebben a versenyképessé tehető bányáknak a jelenleginél nagyobb szerepe lehet.

A miniszter erről az 56. bányásznapon, Tatabányán beszélt. Hozzátette, hogy az ország energiamérlegében változni fog az importból származó, egyre dráguló szénhidrogének, illetve a bio-alapú és a széntípusú energiahordozók aránya, utóbbiak javára. Mint mondta, a mezőgazdasági forrású energiahordozókról már döntés született és az októberre elkészülő energiapolitikai koncepcióban meg kell vizsgálni, versenyképessé tehetők-e azok a nyíltszíni bányák, melyek szene energiatermelésre alkalmas.

Az ország egyetlen mélyművelésű bányája Márkushegyen működik, a Vértesi Erőműbe integrálva, mely privatizáció előtt áll. Kiss Péter elmondta, az új tulajdonosnak 2014-ig fent kell tartani a foglalkoztatás mostani szintjét és vállalnia kell, hogy a jelenleg érvényes kollektív szerződésen három évig nem változtat.
(mti)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Úgy látom, gyorsulnak az események, ha már egy ennyire alkalmatlan "kormány" is kezdi kapisgálni a dolgot. Más kérdés, hogy még mindig nem bírnak leszokni a mániájukról (OK, ezért fizetik őket a gazdáik), hogy mindent privatizálni kell: egy ilyen hadigazdálkodásszerű feladatban, mint a nemzetgazdaság energiaellátásának minél nagyobb arányban hazai forrásúvá tétele, nemcsak, hogy a meglévő egy szem mélyművelésű bányát nem szabad privatizálni, hanem az újranyitandókat is állami kézben kell tartani, ill. az elosztóhálózatokat (áram, gáz) is újra kell majd államosítani. Ahogy a MÁV privatizációjának sincs értelme az autóstársadalom várható összeomlásának fényében. A lényeg, hogy már a kormány beszél a dologról - mintha végetérni látszana a globalizáció - ki beszélt az átkos múlt héten a fokozódó önellátás szükségességéről? Már fújnak a vihar előszelei.
Jól passzol az alább közétett hír az EU energiabiztosának aggodalmairól az orosz gázellátás bizonytalanságáról. Korábban kommentáltam, hogy az orosz miniszter maga figyelmmezteti Európát: Sorry, nem tudunk majd eleget adni, 2007-től... Alig pár hét, és az EU-ban már fel is fogták, mit jelent ez...