lcoder Creative Commons License 2006.08.31 0 0 8872
Amit én mondtam az egy kiragadott példa. Természetesen sok folyamat változik egyszerre, de a kapitalista rendszer alapjában véve önszabályozó, ha valamelyik rendszer kiesik akkor igen rugalmasan alakul át, mivel a rendszer egyes elemei önállóan gondolkodó lények (legalábbis gondolkodnak ha muszáj). Persze van ahol sok minden fékezheti ezt a folyamatot (vallás, szokások) de szerencsére az euroatlanti civilizációban ezek eléggé a háttérbe szorultak.
De tény hogy van egy számunkra nagyon kedvezõtlen folyamat: az hogy ma már szinte mindent a kínaiak gyártanak. Ez azért rossz, mert szolgáltatásból alapvetõen nem nagyon lehet új értéket teremteni, ami hosszú távon minden közgizdasági számítási trükk ellenére azt fogja eredményezni hogy a tõke innen európából, illetve amerikából szép lassan de biztosan átkerül az ázsiai térségbe. Ez nekik jó, nekünk rossz.
Viszont ha ez megszûnne itt akkor sem dõlne össze a civilizáció: a 70-es, 80-as években amikor még a globalizáció csak ott tartott hogy a japánok gyártottak rossz minõségû zsebrádiókat és hasonlót, Nyugat-Európában és az amcsiknál elég jól mentek a dolgok, valahogy senkinek nem hiányzott a 300 forintos kínai zokni, mert a melós meg tudta venni a jó minõségû hazait is. Ja, és volt munkája...
Előzmény: keopsz (8865)