Mr Spock Creative Commons License 2006.08.26 0 0 52
Kedves Tibor (sz33),

A vegevel kezdem:

Ha elolvasod mégegyszer a "másvilág születése" című fejezetet láthatod, hogy nem passzol az én elméletemhez. Azért vagyunk most itt, hogy kiki védje az igazát.

Védd Magad!!


Nem tudom magam vedeni, mert kimondtam hogy:
"Na most ezt en igy hiszem, mert igy kovetkeztettem erre, termeszetesen semmifele bizonyitekom nincs. Ugyhogy szabadon cafolhatod, a fentiek puszta megismetlesen kivul semmi anyagom nincsen"

Es ez semennyit nem valtozott miota kimondtam. Tehat, csak ismetelgetni fogom tudni, amit mar megirtam. Illetve azzal kapcsolatban, annak a nyoman.
---------------------------
"MI TUDJUK, hogy az osztoneik azt diktaltak, hogy a halal elol menekuljenek (illetve tuleljek a kergetest)."

Mi tudjuk, hogy az öröklött ösztönnek (agyban tárolt programnak) megfelelően az agy automatikusan kapcsolja azokat az izmokat, amely a futást és a megfelelő oxigén ellátást kiváltja. Mivel az agy tanulékony, az emlékeket érzelmi alapon tárolja, a fiatal gazella valóban megtanulja, hogy mikor kell futni és mikor őrizheti meg nyugalmát.


Hogyan tanulhatja meg? Latja az anyjat futni Kedden, es mama megmenekul. Latja az anyjat futni szerdan, es a mamat megeszi az oroszlan. Mit tanult meg ebbol a kis gazella? Mert azt nem, hogy gyorsabban kell futni, vagy jobb iranyba, mert mindketto egy olyan koncepcio amit egy gazella nem erthet meg.

Egyebkent sok allatfajtanal koztudott, hogy kozvetlenul a szuletesuk utan eletkepesek (nehany oraval kesobb), es ugyanugy menekulnek egy potencialis ragadozo elol. Akkor is ha nem csordakban elnek (itt en minden elolenyt szamitok, akar bogarakat is).

Ha a fű ismerete nem tanulás, hanem ősrégi programozott ösztön lenne, akkor ugyancsak "szarba" lennének a növényevők, ha vándorlásuk következtében olyan helyre kerülnek, ahol a fauna eltérne a "programtól"!!

Ha tanulas, a szulo kitol tanulta? Es az ük-ük-ük-ükszülő? Meddig mehet ez vissza?
Es ha tanulas lenne, akkor bizonyos szazalek aki "nem tanulta meg jol", mindig kellene hogy legyen. Vagy az allatok tokeletesen tudnak tanulni? Es mi van azokkal az allatfajokkal, akik nem maradnak a szulok mellett tanulni? Azok honnan tanuljak meg?

"Az ember volt az elso olyan eloleny, amely a halalt tudati szinten megertette."

Igen, de ez a megértés nem történhetett meg még a gagyogás előtt, vagyis az állati színten. Csak sokkal, de sokkal (pár százezer évvel) később.
Viszont az álom jelensége valószínűleg pár millió éves volt már ekkor is. Tehát az ébrenlét és az álom különbözősége már "állati" viszonyok között is tapasztalt állapot volt még az állatok részére is.

"Nem kotok idopontot, szellemi fejlodesi stadiumot az elmeletemhez. Akkor tortent meg amikor megtortent, amikor az ember kepes volt a halalt absztrahalni."

Azt azért ugye elismered, hogy a halál absztrahálásához egy bizonyos fejlődési stádiumot el kellett érni, ha nem is kötöd időponthoz, hiszen nem is lehet?
Abban viszont igazat kell adnod nekem, hogy az ébrenlét és álomkép megkülönböztetése sokkal primitívebb fejlődés fokon, sőt, a legalsón lehetséges.


Nehez dolog ez. Nem is tudhatjuk biztosan, hogy az allatok, primitiv emberek kepesek voltak emlekezni az almaikra. Nagyonis lehetseges, hogy az emlekezeshez ertelmi kapcsolodas szukseges. Itt most teszek egy kiterot:

Egy idoben foglalkoztam az ugynevezett "lucid dream"-el, vagy tudatos álommal.
Nem tudom ismered-e, valoszinuleg igen. A lenyeg az, hogy ha almodban kepes vagy realizalni hogy almodsz, akkor onnan fogva (abban az alomban) kepes vagy azt almodni amit akarsz. Amikor hallottam errol, rendkivul erdekesnek tartottam, es nehany hetig csinaltam az ajanlott gyakorlatokat. Rovid idovel kesobb, teljes megdobbenesemre, megvolt az elso "lucid dream"-em. Es minden igaz volt azzal kapcsolatban ami le volt irva a konyvbe. Egy ideig csinaltam (kell a gyakorlatozas a kepesseg fenntartasahoz), de annak ellenere hogy borzasztoan tetszett, abbahagytam. Miert? Mert tul ritkan almodok. ILLETVE.......minden idevonatkozo szakerto szerint mindenki minden ejszaka álmodik, csak nem emlekszik ra, mert az agy, valamilyen nemismert mechanizmus alapjan akadalyozza az emlekezest (es azt kell lekuzdeni, kiiktatni, stb.)

Na most nem tudom hogy ez miert van, de nagyonis igaznak tunik. Ami feltetelezi, hogy az álmodas ugyan automatikus, de az arra valo emlekezeshez kell valamilyen plusz funkcio/esemeny/akarmi. Honnan tudhatjuk, hogy a kutya amikor felebred, egyaltalan emlekszik arra amit almodott? Vagy a primitiv ember? Honnan tudhatjuk, hogy nem kellett-e valamennyi ertelem ahhoz, hogy az álmot az ember realizalja?

Gabor




Előzmény: sz33 (51)