Wic Creative Commons License 2006.08.22 0 0 981

Egy lazán kapcsolódó cikkecske:

 

 

Mi vagyunk a hülyék, a nép  

Kósa András 2006. augusztus 16. 07:48

 

Először azt kell a szánkba rágni fizetett hirdetésekkel, hogy dübörög a gazdaság, most meg azt, hogy „Miért kell megtenni, ha fáj”, de hogy jobban értsük (sok a funkcionális analfabéta az országban), még egy tátott szájban turkáló fogorvosi tükröt, felkarba fúródó injekciós tűt is odatettek mellé.

 


Senki nem felelős sem a városházán, sem a BKV-nál a nagykörúti villamosbotrányért – állapította meg a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértőinek vizsgálata. A nagyon független bizottság azért komoly kritikai megjegyzéseket tesz: a BKV-nak már a kezdet kezdetén közölni kellett volna, hogy itt egyelőre próbaüzem zajlik, ebbe a vezetékszakadás is belefér, az egész nem is az, aminek látjuk, majd csak október végén -november elején lesz átvéve az egész beruházás, akkor járjon a szánk.

 

Világos. Mi vagyunk a hülyék, akik azt hittük, hogy ha Demszky Gábor és Aba Botond június elején előbb külön átadja a megérkezett villamost, majd Vajda Pál a felújított peronokat is, akkor azok át vannak adva, és nem a próbaüzem folyik. Akkor ez a sok átadás maga is csak próba-átadás volt, vagy a próbát adták át, és akkor most lesz majd mindenből még egy igazi is?

 

Értetlenkedünk itt összevissza, meg elégedetlenkedünk az időnként összeomló körúti villamosközlekedés miatt, holott meg sem érdemeljük ezt a hiperkompetens városvezetést. De a kormányt sem.

 

                                                  *

 

Először azt kell a szánkba rágni fizetett hirdetésekkel, hogy dübörög a gazdaság, most meg azt, hogy „Miért kell megtenni, ha fáj”, de hogy jobban értsük (sok a funkcionális analfabéta az országban), még egy tátott szájban turkáló fogorvosi tükröt, felkarba fúródó injekciós tűt is odatettek mellé. Én például addig nem hiszem el, hogy létezik a Pannon Puma, amíg legalább egyszer meg nem mutatja nekem egy fizetett hirdetésben a gazdasági miniszter, de valahogy ő is kevesebbet beszél erről mostanában.

 

Nem értünk mi semmit, nem látjuk, milyen tudatos koncepció húzódik meg amögött, hogy előbb törvényt hoznak arról, hogy tizenkét féléven át ingyenesen lehet tanulni a felsőoktatásban, majd alig egy év múlva bevezetnék az utólagos képzési hozzájárulást, amit aztán az utolsó pillanatban mégis egyből fizetendő fejlesztési részhozzájárulásnak keresztelnek el. Vagy, hogy bejelentik az azonnali tíz százalékos leépítést a mentősöknél, aztán két napra rá azt jelentik be, hogy mégsem úgy és annyit. Na és persze azt is a szánkba kellett rágni jónéhány interjúban, hogy valójában értünk hazudtak a kampányban, nem ellenünk.

 

Még jó, hogy van, aki látja a „koncepciót a kommunikációs hibák mögött”. Medgyessy Péter látja, most mondta a hétvégén a Nap-keltében. Igaz, ő a saját maguk kidolgozott reformjait is látta, például az egészségügy terén, csak hát időközben megbukott a kormány, amiről nem ő tehet.

 

Annyira hülyék vagyunk, hogy nem is érdemes szóba állni velünk, ha kinyitjuk a szánkat, csak dől belőlünk a tudatlanság, például azt sem értjük, hogy eltűnhet egy állami bankból kézen-közön úgy sokmilliárd forint, hogy senki nem felelős érte, leginkább a bank első embere nem, aki nagy ártatlanságában leginkább bécsi kávézók teraszán szeretett nyilatkozni évekig az őt ért méltánytalanságokról, és most tessék, első fokon kiderült, hogy igaza van.

 

De mert a hülyeségünket még akadékoskodással is tetézzük, előbb a jeles férfiú ügyvédjének kell a szánkba rágnia, hogy „a bírósági ítéletek nem laikusoknak készülnek”, majd a legfőbb bírának kell végleg helyre tenni a dolgokat, hogy az ilyesmiről való diskurzust hagyjuk csak meg az arra érdemeseknek a megfelelő szaklapok oldalain.

 

Reménytelenül hülyék vagyunk. Tessék minket annak is nézni, és közben lassan, tagoltan, tőmondatokban mondani, amit közölni akarnak velünk, hogy mindenki megértse.


A cikket a Hírszerzőn itt találja:
http://www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=17362