sztgyi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 8473

Válasz folyt. horvatx kérdésire:

"- hova helyezted el a hőfok-külonbség kapcsoló kollektor-hőt érzékelő elemét?"

Nos, ezt már nem tudom fotókon, de egy korábbi rajzból kikaptam egy részletet, és ebbe próbáltam berajzolni. A hosszmetszet részlet mellé próbáltam berajzolni a cső keresztmetszetét, ahol talán látszik az alján a csövecske, benne két piros és két zöld pötty (ezek lennének a drótok - hőmérő és hőm. kül. kapcs. érzékelője)

Tartok attól, hogy felnagyítva sem sok látszik ebből!

Ez a rajz a kollektor felső bekötését mutatja.

A meleg cső aljára berajzoltam két kék vonalat. Ez mutatná azt a 10mm-es alu csődarabot, amibe benyomtam a Conrados memóriás hőmérő vezetékét a végén van a hőérzékelője, ami kilóg a csőből. És még egy érpár szürke telefondrótót (a vékonyabbik fajtából) Ez kb. 0,3mm-es egyerű (nem sodrott!) rézdrót. Szigetelése PVC lehet. Erre ráforrasztottam a KTY10-es hőérzékelőt, ami a Conrados hőfokkülönbség kapcsolóhoz jár.

Mindkét érzékelő belóg kb. a gyűjtő feléig, a meleg cső alján.

Így működött az elejétől, ez még nem a végleges megoldás!

Tehát - nem spéci hőálló szigetelésű vezetéket használtam, mert nem volt. Az alu cső helyett is jobb lett volna valamilyen műanyag cső, ami melegebbet kibír mint a PVC, de nincs ilyenem. Azóta is vadászok ilyen csőre. Talán összejön  valami (akár üvegcső is lehetne, de abból sem volt fél méteres).

Hőállóbb drótom viszont már van! Egy olcsóbb fajta vasaló kiszenvedett otthon, kidobásra került. A drótját eltettem!

A DRÓT !

Ez az!

Tűzpróba!

Egy kis szadizás! :)

Tűzpróba után!

Áttöröltem egy papírzsepivel (jó forró volt ám a papíron keresztül!!!)

A szigetelésnek semmi baja!

Rögtön nagy tiszteletnek örvendett! Tegezni sem mertem! :))

Eltettem, ebből lesz az a szakasz, ami a meleg zónába kerül!

A jelenlegi drótokat rövidesen kiszedem, kívácsi leszek, milyen károsodást szenvedtek! Párszor 100 fok fölé melegedett a végük legalább.

Kell majd egy hőálló pálca, vagy csődarab, amihet rögzíthetem, hogy ha betolom a csőbe, oda jussanak el az érzékelők, ahová szeretném. Vagyis a gyűjtődobozba.

Lehet, hogy egy fapálcához kötözöm egyszerűen spárgával (nem műszálassal!). Ezeknek 100-150°C-t röhögés nélkül ki kell bírniuk!

Betolom a csőbe, és egy-két helyen sziloplaszttal odaragasztom az aljára.

Előzmény: horvathx (8469)