padisah Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8563
A kínai gazdaság dinamikusan bővül, az európai meg nem. Szerintem hosszú távon kína sokkal inkább fizetőképesebb partner mint az eu. Arról nem is beszélve, hogy Oroszországnak leginkább az éri meg, ha versenyezteti a két régiót, és így a legmagasabb árat kérheti a gázért.

Az is szembetűnő, hogy miközben Oroszország csak a készletek 10%-val rendelkezik, a kitermelésben világelső (ha jól tudom). Ez egyértelmű jele annak, hogy náluk fog először elfogyni.

Viszont az oroszoktól való energiafüggésnek érzésem szerint lesz egy második felvonása. Szibéria óriási jobbára lakatlan erőségekkel remdelkezik, amikben olcsó orosz bérből kitermelni, és vasúton ideszállítani a fát minden bizonnyal olcsóbb mint helyben kitermelni. Ennek természetesen odaát katasztrofális környezeti hatása lesz...

(Ugye itt jön képbe megint a terület alapú eu mezgaz támogatás. Ha ezt megkapják az erdészetek is, az megint közteher emelkedéssel jár. Ha nem kapják meg, akkor a terület gazdája a tüzifa árában fogja érvényesíteni a meg nem kapott támogatást, ha nem kapja meg kivágja a fákat és búzát termel rajta, amit támogatnak.)

Előzmény: advocatusdiaboli (8561)