Mr Spock Creative Commons License 2006.08.19 0 0 48
Kedves Tibor (sz33),

Én az ösztönt a mechanikus képe, lefolyása, technikája alapján nevezem meg, Te egy magasabb szellemi kultúrát feltételező mérlegelést kifejező indoklás alapján.
Mindkettőnk a prekoncepciójából indul ki, illetve ahhoz ragaszkodik.
Azt hiszed (joggal), ha a érintett őskorban nem a halál miatt félnének az élőlények, akkor nem stimmel az elméleted későbbi felépítménye.
Az én elméletemnek nincs szüksége erre a feltételre és ezért tagadom.
Persze ezzel nem megyünk semmire, érvekre van szükség. Ide vele!
Ellentmondást látok abban, hogy általam néhány százezer évvel későbbi dolgokra az ember szellemi fejlettségi fokát még nem tartod elegendőnek a halál és az álom megértésére, de már az állatok értelmi fokán feltételezed, hogy a haláltól, vagyis egy teljesen elvont fogalomtól (félve) vezéreltetnek tudatosan, holott magad is beismered, hogy ösztönös.
Prekoncepciód érdekében egy kicsit megerőszakolod Magadat.


Tenyleg nem. Azt hiszem itt felreerted a kijelentesemet, miszerint "osztonosen a halal elol menekul". PERSZE hogy a gazella (allatok altalaban) nem TUDJAK. Valami elol menekulnek, amit az osztoneik diktalnak. Na de a mai emberi tudattal visszatekintve MI TUDJUK, hogy az osztoneik azt diktaltak, hogy a halal elol menekuljenek (illetve tuleljek a kergetest).

De nemcsak a kozvetlen kergetes altal okozott halalt probaljak az allatok elkerulni osztonosen. Nem esznek mergezo novenyeket, nem ugranak le a szakadekba, es egy csomo mas oszton van amik vegulis a halal ellen vedik az elolenyt. Nem tudjak, de vegulis errol van szo. Tehat a halal ellen tobb (sok) oszton letezik.

Az ember volt az elso olyan eloleny, amely a halalt tudati szinten megertette. Aki kepes volt tudatilag osszekotni hogy miert menekul a gazella az oroszlan elol, miert nem ugrik le a roka a 800 meteres hegyoldalrol, miert nem szabad mergezo novenyeket enni es igy tovabb. Es az ember volt kepes megerteni, hogy mindez azert van, hogy elkeruljek a halalt. Na de az ember arra is rajott, hogy a halal nem elkerulheto. Ennek a tudati lereagalasa valtotta ki mindazokat a menekulesi osztonoket, amik az allatvilagban kizarolag az egyedi esetekhez kapcsolodva fordulhatnak elo.

Na most ezt en igy hiszem, mert igy kovetkeztettem erre, termeszetesen semmifele bizonyitekom nincs. Ugyhogy szabadon cafolhatod, a fentiek puszta megismetlesen kivul semmi anyagom nincsen.

Idézlek: "Az ember kepes absztrahalasra. Az ember nem fog csak tovabb "legeleszni" hanem kianalizalja hogy mi tortent. Es az ember egy ponton elert arra szellemi fokra, hogy absztrahalni volt kepes, magat a halalt."

Tökéletesen igazad van, azaz nekem is ez a véleményem. Csakhogy ez a "gagyogás" előtti időben, vagyis állati szintén még nem létezett. Az ember képes, az absztrahálásra, az állat nem !!

Önmagaddal kerülsz ellentmondásba, ha a még állati fokon lévő ősember-elődjét (és minden állatot) a homo sapiens szellemi magasságára emeled.


Nem kotok idopontot, szellemi fejlodesi stadiumot az elmeletemhez. Akkor tortent meg amikor megtortent, amikor az ember kepes volt a halalt absztrahalni. Nem tudom hogy a gagyogas elotti szinten voltak-e vallasok. Lehet hogy nem, lehet hogy mindez csak kesobb tortent meg.

Ami meg az álmot, annak az absztrahalasat, annak az elhalt oregapahoz valo kapcsolodasat, annak a kommunkaciojat a tobbiekkel, enszerintem csak egy a fentinel kesobbi szellemi fejlodesi fokon erte el az ember, hiszen itt egy tobbtenyezos, tobbszintu absztrahalasrol van szo, raadasul azoknak a verbalis osszefoglalasara is szukseg van, hogy ezen az alapon jojjon letre egy torzsi hit.

De tudod mit? Még azt is elkepzelhetonek tartom, hogy a ketto egyutt hozta letre a vallast. Mondjuk igy:

1. Az ember megertette a halalt (ez elsodleges kell hogy legyen). Tehat nemcsak atlepte a halott rokont vagy torzstagot es folytatta tovabb a hetkoznapi tevekenyseget, hanem rajott a halal mivoltara.

2. Ez kivaltotta a "menekulesi osztont", illetve annak a vágyát, hogy ezt hogy lehet elkerulni.

3. Valakik a torzsben jelezték, hogy el lehet kerulni, hiszen lattak a halott oregapjukat (álmukban).

Most mar csak azt kellett kitalalni, hogy "ki intezi ezt el". Ember nem. Allat nem.
Maradt az isten feltalasa (az egesz leegyszerusitve).

Ehhez mit szolsz?

Gabor
Előzmény: sz33 (47)