Helem Creative Commons License 2006.08.17 0 0 418

"Ugyebár köztudott, hogy a stirling motor lényege a minél nagyobb hőkülönbség, ha ez csökken, akkor a stirling hatásfoka erősen lefele kezd tendálni."

Te vagy az egyetlen aki észrevette, hogy itt egy más dologról van szó, mint a szokásos hőszivattyús rendszer építéséről. Én olyan alacsony hőmérsékleti különbségen is működő striling szerű gépet kezdek építeni ill. összeszedni hozzá a cuccokat, ami képes 10-20-30fok hőmérséklet különbségen is jól működni. Tudom, hogy Carnot szerint a hatásfok "lefelé tendál" (T1-T2)/T1, Télen a talajban a hőmérséklet 10fok, a levegő mondjuk 0-tól -20 fok. Ez 10-30 fok különbség mindössze. Ha ezeket behelyettesítjük a képletbe pár százalékok jönnek ki. De mivel a talajban van elég "hulladék hő" kevéssé számít. Persze jobb lenne ha nem így lenne, de ez van. Ki kell szedni a talajból kb.100kW-nak megfelelő teljesítményt, hogy mondjuk 3kw hasznos teljesítményt kapjak. Ez kutból megy, onnan venném a vizet és egy másikba adnám. Ez a 3kW forgatási teljesítmény elég lenne első menetben egy szokásos hőszivattyú kompresszorának hajtásához. Ennek hasznosítási tényezője mondjuk 3-5. Így nyerhetünk 9-15kW fűtési teljesítményt, ami egy átlag házhos nagyjából kezdetnek elég. Én ezt céloztam meg. Így méretezem a rendszert.

"Az is köztudott, hogy egy 2kW-os stirling elfoglal egy kisebb félszobát."

Ez se lenne kicsi, de mégis olcsó és egyszerű dolog lesz.

"Az első mondatból nekem nem világos, hogy a stirling motor újfajta-e, avagy maga a hajtás?"

Lényegében egy újfajta stirling szerű gépet kezdek építgetni.

"Mondatszerkezetileg a stirling az újfajta, viszont az már rég nem új, csak széles körben nem ismert."

Sokféle stirling szerű hőgép van aminek vajmi kevés köze van az eredeti stirling motorhoz. Ez is valami ilyesmi lesz. Sok közös hátrányait küszöbölné ki.

"Viszont legyen bármilyen új fejlesztésű is, a stirling motor fő lényege a hőkülönbség, és akkor jó, ha ez minél nagyobb."

De úgy néz ki hogy én tudok egy olyat, ami nagyon kis hőmérséklet különbség hatására is leadja  majdnem az adott hőmérséklet különbséghez tartózó elméletileg lehetséges teljesítményt.

Jelenleg anyag és infó gyüjtési  fázisban vagyok, ha lesz egy működő proto, megpróbálok iparjogvédelmet szerezni rá.

Örülök, hogy rákérdeztél, minden érdekel ami a dologgal kapcsolatban áll.

Előzmény: Sanzistift (414)