Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 29

Kedves Szlavek,

 

2006. szeptember 1-től a tőzsdei árfolyamnyereség után is adófizetési kötelezettség keletkezik, amelynek mértéke 20%. Az Szja törvény szerint az EU tagállamban vagy OECD tagállamban működő tőzsdén kötött ügyletekre vonatkozik ez a szabályozás.

 

Tőzsdei árfolyamnyereség az értékpapírokon elért árfolyamnyereség (kivéve ha kamatnak minősül), illetve az összetett, származtatott ügyleteken elszámolt nyereség.

 

Minden olyan tőzsdei ügyleti nyeresége, amelyet szeptember 1-től kötnek adóköteles. Ugyanakkor az ilyen ügyleteken elszenvedett veszteség csökkenti a nyereséget. A veszteség a keletkezés évében és az azt követő két évben használható fel.

 

A befektetési szolgáltató nem von le forrásadót az ügyletek után, hanem bizonylatot állít ki, amely alapján a magánszemélynek saját szja bevallásában kell megállapítania a tőzsdei árfolyamnyereséget és annak adóját. A megállapított adót a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig kell megfizetni. A magánszemély számára kiállított bizonylat tartalmáról a befektetési szolgáltató adatot szolgáltat az APEH felé.

 

Az árfolyamnyereség összegét a hagyományos módon kell kiszámítani (bevétel csökkentve a bekerülési értékekkel és a járulékos költségekkel). A 2006. augusztus 31-ig megszerzett értékpapírok esetében a tényleges bekerülési érték helyett a papír utolsó augusztusi tőzsdenapi záró árfolyamát is lehet alkalmazni bekerülési értékként.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: Szlavek (20)