Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 25

Kedves fiola,

 

A NYESZ a 2005. őszén a sajtóban negyedik pilllér néven nevezett speciális befektetési termék. A nyugdíj előtakarékossági számlát a 2005. évi CLVI. törvény szabályozza. A NYESZ működése röviden úgy foglalható össze, hogy az egy pénz számla, egy értékpapír számla és egy letéti számla kombinációja. A számára csak a számla tulajdonos fizethet be. A befizetett összeget a fenti törvényben meghatározott befektetési eszközbe fektetheti a magánszemély. Az ezen eszkzökön elért hozam adómentes (kivéve az osztalékot). A befizetések után adókedvezmény vehető igénybe, amely NYESZ számlára utal az APEH (a befektetési állományt növeli).

 

A NYESZ-en gyűlő megtakarítésokat legalább 3 év elteltével adómentesen felvenni, ha a takarékoskodó az Szja törvényben meghatározott nyugdíjra jogosult (lásd Szja törvény 3. § 23. pont) . Amennyiben a befektetés felvételekor nem telt el a 3 év, vagy a számla tulajdonos nem jogosult az Szja törvény szerinti nyugdíjra, akkor a saját befizetést és osztalékot meghaladó egyenleg egyéb jövedelemnek minősül és az összevont adóalap részeként adózik (2006-ban 36% szja és 11% eho).

 

A részletes szabályokat a fenti törvényben, az Szja törvényben (28. § 44/B-44/C. §-ok, 2007. január 1-től az 1. számú melléklet 7.20 pontja), az Eho törvényben (1998. évi LXVI. törvény) találhatod meg.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: fiola (10)