Tilia Creative Commons License 2006.08.13 0 0 64

Még egy kis segítséget kérek! Nem tiszta, hogy miért is kell most felosztani és _kifizetni_ a 2005-ös eredményt, és elkezdeni felosztani a 2006-ost? A 2006-ban történő kifizetésekre nem vonatkozik az amnesztia, nem?

 

Az alábbi magyarázat miatt kérdem:

 

"Az Szja törvény osztalék-adózásra vonatkozó rendelkezéseitől eltérően, a 2006. adóévi adózott eredmény felosztásakor a Számvitelről szóló törvény szabályai szerint megállapított és jóváhagyott, a magánszemélynek a megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztaléknak az eredménytartalék terhére megállapított összege után eltérő módon lehet az adókötelezettséget meghatározni.

A magánszemély kérelmére az adóhatóság az adóévben és az azt követő négy adóévben öt egyenlő részletben történő megfizetést engedélyez. Az adót a magánszemély a 2007. évről szóló adóbevallásában vallja be. ..."

 

A saláta tv.-ben meg ez van:

 

"...(17) Az Szja tv. 66. §-ának rendelkezéseitől eltérően, a 2006. adóévi adózott eredmény felosztásakor a számviteli törvény szabályai szerint megállapított és jóváhagyott, a magánszemélynek a megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztaléknak az eredménytartalék terhére megállapított összeg után az a)-f) pont szerint lehet az adókötelezettséget megállapítani. ..."

 

Na, ebből nekem inkább az jön le, hogy a 2006. évi adózott eredmény nem számít bele az amnesztiába - hiszen nem ezt az évet akarják kifehéríteni -, csak a 2006-ban, az eredménytartalék terhére megállapított osztalék, de ezt csak a 2006-ban jóváhagyott mérlegben kimutatott osztalékkal lehet kedvezményesen leadózni. Vagyis, ha a társaságnál lehet az előző évek eredménytartalékának tehére osztalékot fizetni, akkor egyrészt mindegy, hogy 2006-ban mennyi az eredmény, másrészt, ha van 2006. évi eredményből osztalék, arra nem jár 10%. Nem jól gondolom?

 

A szabad eredménytartalék pedig bármikor igénybevehető osztalékfizetésre az Sztv. szerint - ha emlékeim nem csalnak:

"...87. § ...(4) A mérleg szerinti eredmény a szabad eredménytartalékból osztalékra, részesedésre, a kamatozó részvény utáni kamatra - az (5) bekezdés szerint - igénybe vett összeggel módosított adózott eredmény és a jóváhagyott osztalék, részesedés, kamatozó részvény utáni kamat különbözete.
(5) Amennyiben a tárgyévi adózott eredmény nem nyújt fedezetet a jóváhagyott osztalékra, részesedésre, kamatozó részvény utáni kamatra és a szabad eredménytartalék erre igénybe vehető, akkor a szabad eredménytartalékból igénybe vett összeget is be kell állítani az eredménykimutatásba. ..."

Vagy hol hibázok?

 

Előzmény: Indián (38)