CarloB Creative Commons License 2006.08.12 0 0 27618
Tetraodon cf. fluviatilis Subphylum     Gnathostomata  (Kiefertiere) àllkapocsos állatok

Classis           Osteichthyes (Csonthalak)

Subclassis      Actinopterygii (Sugaras úszójúak)

                     Teleostei  (Igazi/magasabb rendü Csonthalak)

Supraordo      Acanthopterygii (Tüskés úszójúak)

Ordo              Tetraodontiformes (Golyóhal szerüek/félék)

Familia           Tetraodontidae (Kugelfische) Golyóhalak

Genus            Tetraodon

Species

 

 

Tetraodon fluviatilis  (HAMILTON-BUCHANAN, 1822)

Zöld golyóhal

 

A legtöbb halak a Tetraodontidae családból a tengerben élnek. Az izomzathúsa ezeknek a halaknak, de mindenek elött az ivarmirigy és a belsöségek (zsigerek), mérgezö Tetradotoxinokat tartalmaznak. A petefészkek egyes fajoknál a Japán partokon tartalmaz egy "Fugu" -nak nevezett erös mérget, ami a bénulását az ér és légzöközpontnak okozza.

 

Egyes fajok az édes és a brakk vizet elönyben részesitik. Egy ezek közül a Tetraodon fluviatilis. Ez a faj a brakk vizben nagyon jól érzi magát (1 Evökanál tengeri só 10/l vizre) tiszta tengeri vizet ellenben nem visel el. Az óriási elterjedési területe, Indiától a Fülöp Szigetekig az alapvetö oka annak, hogy Tetraodon fluviatilis a származási területtöl függöen gyakran eltéröen szinezett. A halaknak bejön egy 23° - 28° C vizhömérséklet. Föalkotóját az étrendnek, csigák, és kagylók, továbbá földigiliszták, szúnyoglárvák, lisztkukacok, azonkivül marha hús, marha sziv és -máj képezik. Az erös és éles rágószerkezettel és állkapocsal feltörnek minden továbbiak nélkül kagyló és csigaházakat. A feltörés (ropogtatás) zaja az akváriumon kivül is jól hallható.

 

A hát és mell úszók, figyelemre méltó mozgásszervek. Lehetövé teszik a halaknak a villámgyors irány változtatást, minden oldalra, bele értve a hátrafelé úszást is. Veszély esetén a halak vizzel, a vizböl való kivételnél, pedig levegövel pumpálják fel magukat, igy mint egy golyó néznek ki, és a csont tüskéjüket felállitják. A felvett vizet illetöleg levegöt egy alkalommal kitudják fujni. Èlelmezéséhez az akváriumban gyakori csigákat pl. Melanoides; Planorbarius; adott esetben Lymnaea; használjuk.

 

Elterjedése:  Elsö India, Sri Lanka (Ceylon), Burma, Tájland, Maláji félsziget, Szumatra, Borneo, Java és a Fülöp Szigetek;

 

Nagyság:  kifejlödve 17 cm, az akváriumban legtöbbször kisebb marad;

 

Nemi különbség:  nem ismert;

 

Tartás és tenyésztés:  szüksége van tágas medencére részben dús növényzettel és (odvas) illetöleg barlangszerü elbújási lehetöségekkel. A vizéhez való hozzá adása tengeri vagy konyhai sónak (1 Evökanál 10/l vizre) elösegiti a jó közérzetét. Öregebb exemplarok harapósak lesznek. Tenyésztése idáig ritkán sikerült. Hasonlóan ivnak mint a diszsügérek, köveken. A him gondozza az ivadékot.  Az ivadék ki kell úgy 6 - 8 napon, és a him kis homokgödörbe viszi. Èlelmezése az ivadéknak az elsö napokban nehéz, mert nagyon válogatósak, a legjobban úgy tünik Artemia a megfelelö.

 

Táplálék:  föként élö eleség; nem szivesen vesz száraz eleséget.

 

--

AQUARIENFISCHE zweite Auflage, 1990; Text von Ivan Petrovický, Ins Deutsche übertragen von Jürgen Ostmeyer, Bearbeitung der deutschsprachigen Ausgabe von Klaus Wilkerling;  1990 Aventinum, Praha. (1. Auflage Artia, Praha 1982 )

 

--

Prof. Sterba irja: Mint fiatal állatok békések, de késöbb harapósak lesznek. A faj  rágcsál idönként növényeken. A húsa fözött állapotban is mérgezö! Prof. Sterba nagyon részletesen a családban és a nemzetségben tárgyalja a fajt.

 

Tetraodon fluviatilis; Grüner Kugelfisch, fogságban az élet elvárása, 9 év van megadva; Quelle: Das tropische Süßwasser-Aquarium, Tetra  (Kiértékelés nélkül, minden egyes adat a szerzök kutatási munkáit, tapasztalatait, véleményét tükrözik és adják vissza, forditotta..mint kis info CarloB)
Előzmény: CarloB (27412)