szobronc Creative Commons License 2006.08.08 0 0 8181

Szervusz  Axioma, szervusztok Naplopók !

Valamikor, a fórum őskorában talán már szó volt róla, most újra előhozom.Létezik olyan " tekerős" konzervnyitó, amivel símán, mint egy májkrémet ki lehet nyitni a sörözdobozt.( a vasat is ) Nekem van ilyen, 60-80 db dobozt kb 20 perc alatt nyitottam ki próbaképpen.( Sajnos a beszerzési helyre nem emlékszem, de talán a Korra .)

Este, ha lesz időm, akkor igyekszem fotót feltenni a nyitóról.Kényelmes, gyors, nem veszélyes, inkább javasolnám ezt a megoldást.

Ha már magamhoz ragadtam a gépet, néhány mondattal beszámolnék terveimről.Ugyan én is sörkollektorban gondolkodtam ( begyűjtve kb.800 doboz), a napokban hulladéktelepen vásároltam alu trapézlemezt 54 nm-t(kb 1100Ft/nm), üvegház bontásából üvegtábla szinte ingyen, 8mm-es OSB lemez hátoldal ~900 Ft/nm, kőzetgyapot szigetelés ~ 500 Ft/nm . Fekete eloxot szerettem volna a lemezre (vegyész vagyok, a házi pancsolást én sem ajánlom senkinek) Galván műhelyben csak fényesre tudták volna elkészíteni, így marad a hőálló festékkel történő feketítés.( Ez legalább olcsóbb, ha rosszabb is az elnyelése.)A felesleges hő átmeneti tárolására kb 20 3m-es kőtároló a pincébe.

A kollektor valami egyszerű megoldás, pl.  ilyen : http://www.mobilehomerepair.com/article17solar.htm

Úgy számolom, hogy ez az 54 nm meg kell, hogy álljon 200 e körül.Számításaim szerint ez bőven a rentábilis kategóriában marad.Valamilyen vizes rendszert is szeretnék.Ha sikerül megcsapolnom a levegős kollektorok hőjét, akkor abból, ha nem, akkor egy vákumcsöves kollektorral kiegészítve.(Puffertároló már beszerezve -szintén hulladékból 4X350 l-es karcsú,magas oszlop tartályok, valószínűleg külső hőcserélővel.

A ház ideálisan kelet-nyugat tengelyű, dél felé nyitott.

Még egy mondat, bár ezért sokan megköveznek. A gépész tervezőm határozottan lebeszélt a pc használatáról, mivel az UV stabil sem UV stabil, hamar öregszik, a légkamrába por, nedvesség juthat be, ami hatásfok romlást eredményez. Nem tudom...

Köszönöm a figyelmet, lehet vesézni.

Előzmény: Axióma (8170)