ShaeLynn Creative Commons License 2006.08.07 0 0 166
1938. szeptember 23-án születik meg Bécsben a híres színészházaspár, Magda Schneider és Wolf Albach-Retty első gyermeke: Rose-Marie, akit hamarosan az egész család Romynak nevez. Alig 15 éves, amikor édesanyja oldalán filmszerepet kap az Amikor a fehér orgona újra virágzik című filmben. Ernst Marischka osztrák filmrendező a Habsburg mítoszt idéző filmjeinek sztárjává teszi a tizenéves gyönyörű kislányt, vele formáltatja meg a legendás Erzsébet császárné, Sissi ifjúkori alakját. A film kirobbanó sikert arat Ausztriában és Németországban egyaránt. Nem is sejti, milyen sokáig ennek a szerepnek a foglya marad. Ő a német nyelvterület legkedveltebb színésznője, akiről azt tartják szerte Európában: "a legjobb, amit Ausztria a valcer óta felfedezett". 1958-ban  Alain Delon oldalán Párizsban telepszik le. Mozgalmas évek következnek magánéletében, ugyanakkor pályáján válságot él át, hiszen Franciaország még nem fogadja be, a németajkú országok pedig már nem törődnek vele.
Francia karrierje Jacques Deray A medence című "pszichohorrorjával" indul el, és lassanként mindenki számára bizonyítja kivételes színésznői tehetségét Visconti, Orson Welles, Claude Sautet, Costa Gavras, Bertrand Tavernier és mások filmjeiben.
Miközben Európa egyik vezető színésznőjévé válik, magánélete nem csituló drámák színtere lesz. 1982. május 29-én megáll a szívverése. Hatvan filmet forgatott.
Osztrák üdvöskéből világhírű drámai színésznővé vált. Játszott szeretetreméltó, sebezhető, érzékeny asszonyokat (Az élet dolgai, A vonat, A bossszú, Őrizetbevétel...) és kemény, határozott, modern nőket (Piszkoskezű ártatlanok, Halál egyenes adásban). Szinte minden figura mögött ott volt a nagyon híres, nagyon szép színésznő tragikus fájdalma, ami különös varázst kölcsönzött szerepeinek.