Kedves Kovács1!
Szerintem nem az olaj kokszolódik a láncodon, hanem a finom forgács a forró olajban. Ha a dolog úgy áll, ahogy gondolom, akkor a Stihl olajjal is így járnál, csak mindezt valamivel olcsóbban tehetnéd. Tipp: legyen éles a láncod, és a mélységhatároló is legyen rendben. Emellett legyen tiszta a vezetőlemez, és az olajozó és zsírzó furatok is.
Szokásos hiba szokott lenni, hogy a vezetőlemez tisztítása után az olajozó furatok tisztítása nem történik meg. Ennek nyomán az olaj a tiszta vezetőlemezbe nem tud bekerülni, és a gép maga alá csinál. Kellemetlen és drága mulatság, mert koszos leszel előbb utóbb, és a vágószerszám is elmegy. Meg az olaj is.
A másik szokásos hiba az, hogy az alkalmi fűrészhasználók egy jelentős része a láncának élezését "szakemberre" bízza. A szakember prímán megköszörüli a vágószem felső részét, és az éles is lesz. Ám sajnos tudnunk kell, hogy a vágószem oldalának is élesnek kell lennie, hiszen ez segít kiemelni a forgácsot a vágásból. Ennek élezéséhez azonban megfelelő méretű, és megfelelően tartott reszelő szükségeltetik. Ellenkező esetben a vágószem oldala egyre rosszabbul kezd vágni, majd egyáltalán nem. Forgácsban nézve ez azt jelenti, hogy egyre kisebb és rövidebb forgács jön ki a vágásból, később meg szinte csak tépett apróságok. Szívásban nézve pedig egyre nagyobb lesz. Egy kb 45 cm-es vezetőlemez élezése kis gyakorlás után kb 5 perc.
Üdv, Zl, aki valójában szintén Kovács a keresztségben