csufi.rulez Creative Commons License 2006.07.31 0 0 120

Hát most csak röviden és leegyzerűsítve. Kifejtve is lesz, helytörténeti érdeklődésem erre (is) irányul.

 

Szóval zanzásítva. Kőbányán eleinte (szervezetten) szőlővel foglalkoztak. Főleg az Óhegy (persze nem csak az Óhegy) szinte teljes része szőlővel volt beültetve. (mai nyom: Csősztorony).

A 18 század végén azonban egy hatalmas filoxéra járvány pusztított, ami gyakorlatilag az összes szőlőt tönkreverte. Nem is próbálkoztak utána a szőlő újratelepítésével. Ennek más oka is volt, de ez most itt nagyon OFF lenne.

 

Visszatérve: az új iparág a sertéstenyésztés lett. Nagyon profi vasúthálózat volt, amelyeken vidékről felhozták a sertéseket (lásd: Kőbánya Hízlaló; de még számos iparvágány-rendszer), és így egy forradalmi ötlet valósult meg az iparág szempontjából,  mert helyben dolgozták fel az állományt.

Innen a feldogozott hústerméket vasúton továnbb is tudták szállítani.

 

A Szálás utcában a sertések voltak elszállásolva, az utcán végig sertésszállások,ipar ólak voltak. Innen az  utca neve. A sertésk itt várták a feldolgozást. Itt még jókedvűek voltak.

 

Ez itt a reklám helye: egyébként pont Kőbánya történetéről és jelenéről készítek egy képes ismertetőt (a weben lesz majd, természetesen)

 

Képem kevés van a szállás utcáról,

 

 

Ha jól tudom, ez az épület (a Szállás utcában) egy irodaépület volt, itt inézték a hivatalos ügyeket a sertésekkel kapcsolatban. Ma már nem :-)

 

 

Ez is Szállás utca, de itt már nyoma sincs a sertésiparnak...

Előzmény: r_tamas (119)