BarG Creative Commons License 2006.07.29 0 0 10649

Hát igen, én is ilyen jellegű kérdéseket kezdtem feszegetni nem is olyan régen. Oszt jól letoltak, hogy hülye vagyok, amikor azt akarom megtudni, a Castrol vagy a Mobil top olaja a legjobb.

Ha olvasod itt a fórumot, szinte mindig úgy tevődik fel a kérdés, mi lenne a legjobb? A válasz pedig úgy érkezik, hogy ez-vagy-az megfelelő. A két minősítési rendszer, az ACEA meg az API sem ad valódi választ. Az ACEA az A, B, E meg mittudomén milyen betűivel csak azt mondja meg, hogy az adott motorkonstrukcióhoz milyen olaj kell, szó nincs minőségről. Az API ugyan teljesítményszinteket jelöl, pl SG,SH, SJ, SL,SM benzinnél, CD, CF, CG dieselnél (hátrébb lévő betű magasabb teljesítményszintet jelöl), de mivel egy osztályba akár 50-100 fajta olaj is tartozhat, meg a MOL-nak is van elvileg a legmagasabb minőségi osztályba tartozó olaja-amit a tapasztalatok alapján nehéz elhinni-ezért itt sem kapsz választ arra a kérdésre, hogy mi a jobb, mert túl sokan vannak egy osztályban, meg olyanok is akik nem biztos, hogy odavalók.

Összehasonlító teszteket nem lehet találni, mert tutira beperelnének, ha nyilvánosságra hoznám, hogy az egyik olajat jobbnak mértem, mint a másikat.

Ja, a 15W-40 csak egy viszkozitási osztályt jelent, nem minőséget. De az is igaz, hogy a 15W-40-esek közt nem találsz igazán magas teljesítmény osztályúakat, azok inkább a kisebb W-sek közt vannak.

Előzmény: Winstrol_ (10648)