agimami Creative Commons License 2006.07.28 0 0 173

Én nagyon otthonszülés-ellenes vagyok ugyan... felelőtlenségnek tartom, főleg a babával szemben... igenis lehetnek olyan komplikációk, amikhez azonnali segítség kell stb. De azt is belátom, hogy a mai magyarországi kórházi gyakorlat is sok fölösleges és káros komplikációt idéz elő! Ezzel kapcsolatban friss élményem:

 

A húgom tegnap szült. 27 éves, teljesen jó első terhesség, egészséges mama és magzat, minden, mint a nagykönyvben. Anyukám + én teljesen normálisan és könnyen szültünk meg 3-3 gyereket. A húgom is bement este 6-kor szülni, szép lassacskán gyenge kis fájások jöttek neki... olyanok, amikkel máskor még haza szokták küldeni a kismamákat, hogy jöjjön vissza fél nap múlva, ha rendszeresek lesznek... OK., őt nem küldték haza, mert kicsit szivárgott a magzatvíz. De ahelyett, hogy hagyták volna a saját ritmusában tágulgatni, készülődni, 9-kor rátették brutál oxitocinra, "hogy menjen már". Onnantól fogva vonaglott, jöttek a mesterséges fájások, és a műgörcsök éjjel 1-re ki is préselték belőle a babát. Húgom szakadt, repedt (vágták is), baba szerencsére jól van.

 

Én ezen tökre kiakadtam. Ha hagyták volna saját ritmusában, egészségesen vajúdni, talán csak éjfél körül jöttek volna meg az igazi rendszeres fájások, talán csak hajnalra lett volna meg a baba, de normális tempóban, természetesen, kényelmesen, ahogy a testük ritmusa hozza... Ehelyett szegény szegény húgomnak az az érzése, mintha egy traktor taposta volna szét.

A szívhangok jók voltak, a baba jól feküdt, a fájások jövögettek, ha lassan és gyengén is, a húgom erős votl és lelkes... igen, nem szülte meg 6-tól 9-ig kompletten az első gyerekét, de ez ÍGY normális!!! Nem?

Miért kellett így elrontani egy jó kis szülést?... Gondolom, mert a doktornő szeretett volna aludni is valamit aznap éjjel... 

Ja és a húgom ráadásul még valamennyire tájékozott is baba- és szülésügyekben, és ő sem így képzelte... Csak abban a lelkiállapotban a doktornőnek sikerült rábeszélnie arra a jó kis oxitocinra... Ja és mindez egy baromi drága fogadott orvosnő (akivel megbeszélték ezerszer, hogy mindent a lehető legtermészetesebben), egy bababarát kórházban!!!

 

Szóval ez szerintem tényleg rémes. Ezen a gyakorlaton tényleg nem lehet máshogy változtatni, csak ha a szülő nők (még) sokkal-sokkal tudatosabbak lesznek, és bátrabbak az orvosokkal szemben... És ha folyton tépjük a szánkat, hogy a kórházak igenis változtassák meg a gyakorlatukat! Ne mi, szülő nők szoruljunk ki onnan otthonra - változzanak csak ők meg, azért tartjuk őket...