krobi01 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 226

Szia Szögrágó!

 

A helyzet a következő. A vadgazdálkodási feladatok egyik része a vadászat. Ezt kizárólag a hivatásos vadászok nem tudják ellátni. Az országban kb 3000 hivatásos vadász van, és éves szinten csak nagyvadból több, mint 200 ezret kell lőni az országban. Ez óriási szám. a 2005-ös vadászati idényben Magyarországon terítékre került 225867 db nagyvad, és 729162 db apróvad, meg még vagy 30000 kóbor kutya és macska. Ezt a hivatásos vadászok nem győznék, beláthatod. A vadnak egyébként teljesen mindegy, hogy a lövést hivatásos, vagy éppen sportvadász adja le. Ez csak szőrszálhasogatás, jó kötözködési lehetőség semmi más. A vadat pedig meg kell lőni, mert különben teljesen felborul a természet egyensúlya. A csúcsragadozók visszatelepítése, meg hogy majd úgyis helyreáll a természet egyensúlya, a mai civilizált, agyonzsúfolt, gépesített világban utópia.

 

A sporthorgászat szebb? Mennyivel? azzal, hogy a horog átfúrja a hal száját, aztán esetleg tíz-húsz perces szájánál fogva történő rángatás (fárasztás) után kiveszik a partra, ahol öt-tíz percig fuldokol amíg fényképeket csinálnak róla, méricskélik, majd visszaengedik? De a kifogott hal jó része a bográcsban végzi, nem teszik vissza. Ez miért jobb, mint a vadászat? Meg amikor mélyre nyeli a horgot, és az a gyomrában akad meg, és a  gyomrában elakadt horognál fogva rángatják? Az miért érthető, miért jobb, mint a vadászat?

 

A hivatásos vadászok pedig alkalmazottak. Nekik az a dolguk, hogy kísérjék a vendégvadászt. Ahhoz, hogy a hivatásos vadász meg tudjon élni, neki is fizetést kell kapnia, bármily furcsa is. A fizetése meg többek között abból van, hogy kíséri a vadászvendégeket. Mi ebben a baj?

 

Passzióból senki nem bántja  a vadat. Sem a sportvadász, sem a hivatásos vadász. A vadász nem kínozza, nem gyötri az állatokat. Lő, mert az a dolga, de lehetőség szerint mindig a leggyorsabban, a leghumánusabban próbálja meg terítékre hozni a vadat. Persze ki lehet sarkítani ezt a folyamatot pusztán a passzióra, élvezetre, meg az "ölés" tényére is, de a vadászat elsősorban nem erről szól. A végeredmény valóban az, hogy egy puskát viselő ember a saját szabadidejében kellemesen akarja érezni magát, hobbiból kimegy az erdőbe, és hobbiból "öli" a vadat. Kívülről ez valahogy így néz ki, azonban az igazság, és főként az egész lényege ettől nagyon messze áll.

Előzmény: Szögrágó (222)