Én csak információkat továbbítok, sajnos ilyen irányú képzettségem még arra se tesz méltóvá, hogy a beavatottak saruját megoldjam, tehát csak laikus módon tudnám értelmezni... :)
Mindenesetre látszólag ellentmondás, az biztos.
Mindenesetre felhívtam a céget, és azt mondták, a lényeg a következőben van, ami a termék leírásában is szerepel:
0g FELSZÍVÓDÓ szénhidrát...
Ha jól értelmezem laikusként, a rostanyag (az előző hozzászólásomban említett inulin) köti ezt a maltodextrint, és mivel ez a vékonybélben nem bomlik, a szénhidráttartalma nem képes felszívódni.
Nem vagyok biokémikus, így fogalmam sincs, létezhet-e ez, de számomra elfogadható magyarázat.
További információk netről:
"A maltodextrin a szőlőcukornál összetettebb szénhidrát, mégsem igényel hosszú lebontást. Egyes források szerint a felszívódása "lényegesen lassúbb", mint a szőlőcukoré (dextróz) vagy a gyümülcscukoré (fruktóz) - míg máshol azt olvasni, hogy a felszívódás sebessége (és ezáltal a glikémiás indexe is) megegyezik a szőlőcukoréval. Ha ez utóbbi az igaz, akkor a következő kijelentést is feltétellel kell fogadni: "Éppen ezért, lassabban emeli a vércukor- és inzulinszintet, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet hosszabb időn át nyerjen belőle energiát, és kevésbé legyen rákényszerítve zsírként történő elraktározására."
----------------------------------------------------------------
"Kukorica keményítőből állítják elő enzimatikus eljárással, de a szétszabdalást nem viszik végig, hogy csak glükóz molekukákat kapjanak, hanem korábban megállítják. A dextróz ekvivalens (DE) számmal adják meg ezt az állapotot, minél magasabb a DE értéke, annál jobban van lebontva a keményítő, annál kisebb a glükóz polimer mérete. Az átlagos maltodextrin DE 15-20 körül van.
A maltodextrin igen könnyen emészthető és hamar energiát adó szénhidrát és a vércukor indexe gyakorlatilag a dextrózéval megegyezően a maximális 100-nak tekinthető!"
----------------------------------------------------------------
"A " Hozzáadott cukrot nem tartalmaz " felirat az élelmiszereken csak a háztartási cukorra vonatkozik, sok élelmiszer tartalmaz szaharózt, vagy keményítőből származó cukrot.
Ilyenek pld.: a rizs, kukorica, búza, burgonya
Vásárláskor figyeljünk az összetevőkre, mert a
-fruktóz, maltóz, glukóz, szaharóz, nyerscukor, glukózszirup, invertcukor, laktóz, juharszirup, kukoricaszirup, maltodextrin, maltóz /malátacukor, mannit, melasz, szőlőcukor, répacukor - szavak mögött is cukor található. "
----------------------------------------------------------------
"A mesterséges édesítőktől nagyon fontos különválasztani a cukorpótlókat. A legfontosabb különbség, hogy a cukorpótlók energiát, és szénhidrátot is tartalmaznak, ezért csak akkor fogyaszthatóak, ha a napi előírt szénhidrátmennyiségbe beszámítjuk őket. 100g cukorpótló gyakorlatilag 100g szénhidrátot tartalmaz. Mindig por alakban kaphatóak, naponta maximum 30g-ot lehet fogyasztani belőlük, mellékhatásuk hasmenés lehet. Ilyen vegyület a szorbit, a fruktóz, a maltodextrin és a xilit."
----------------------------------------------------------------
"a maltodextrin, amely cukor helyett bármilyen ételbe belekeverhető. Édesítő ereje kisebb a cukorénál, viszont a kalóriaértéke csaknem azonos vele, így az ételekhez adva növeli az energiatartalmukat. Egy adagolókanálnyi 5 g = 20 kcal. Hideg és langyos folyadékokban egyaránt jól oldódik. "