kívül a magyarázat Creative Commons License 2006.07.26 0 0 12693

 

pernahajder válasz | megnéz | könyvjelző 2006.07.25 23:05:49 (12689)

Te egy zseni vagy! Még mindig nem értékeled önmagad? Hát hogy kitüntet figyelmével....

 

:-))))

Előzmény: Alpári Gnác (12686)

 


Alpári Gnác válasz | megnéz | könyvjelző 2006.07.26 00:12:42 (12690)

Megtisztelve is érzem magam.

Ha a felét érteném annak, amit ez itt összehordott, rögtön le is akarnék tisztulni:)

 

Rájöttem különben, hogy dolgozik ez a szerencsétlen: nickek szerint menti a hozzászólásokat, egyenként, külön mappába.

És kétségtelen, hogy baromi sok munkát feccöl ebbe az itteni onanizálásba, öreg ember már, tovább tart...

 

Csak azt nem értem, minden híd, minden ház fel van már építve? Minden kő meg van már művelve?

Mert ha nem, akkor hogy a picsába van ennek ideje órákig verni a farkát?

Előzmény: pernahajder (12689)

 

 

*

 

Tetszik látni, tisztelt Vásárhelyi Mária?! Ezt nevezem én – egyebek között – az antiszemiták és kontra-antiszemiták lelki szimbiózisának.

 

Itt már nincsenek elvek (végső soron), valószínűleg soha nem is voltak, csak szaros kis emberi hiúságok vannak megsértve, s ha egyforma a bánat, akkor egyforma, egymásba kapaszkodó a reakció is. Ilyenkor Auschwitz kitörlődik a képből. Ilyenkor az antiszemiták és kontra-antiszemiták egymást nyalják csontvelőig ható szapora nyelvcsapásokkal. Ilyenkor semmi sem számít.

 

Vagyis tudomásul kell vennie, kedves Mária: az, hogy Ön személy szerint nem dörgölődzik közvetlenül az antiszemitákhoz, még nem jelenti, hogy a jelenség nincsen. Nem jelenti, hogy mások is olyanok, mint Ön (ebben a vonatkozásban).

Ilyen az élet. Különbözőek vagyunk. Antiszemiták, kontra-antiszemiták és olyanok is – elvétve – akik fölötte állnak e stupid vircsaftnak.

 

Ön hol áll? Hová akar állni? Tudniillik az nem megoldás, hogy egyfelől finnyásak vagyunk: „csak időnként belekukkantok ebbe a végtelenül gusztustalan topic-ba” (emlékszik?), miközben különféle nickeken, alattomban boldogan tapicskolunk a mocsok kellős közepén.

Ez csalás, kedves Mária. Mi több: öncsalás. És aki csal, aki hazudik, becsapja sajátmagát is, becsapja embertársait is, bizony, nem várhat tiszteletet, legyenek ideológiai lózungjai bármily veretesek. A tisztelet, a megbecsülés nem a vallott értékeknek, hanem az emberi minőségnek dukál. Hiába takaródzik magasztos elvekkel, pőre doktrínákkal, ha emberileg gyöngének, satnyának minősül mindegyre, tiszteletet legföljebb a közvetlen falkája-béliektől nyerhet (ha nyerhet). S ha ezzel megelégszik, akkor szerencséje van. Ha viszont nem, akkor egy permanens gyűlölködés, „nagyon rühellés” marad az élete. Nyilván ilyesmit érzett Eörsi Istvánnal szemben is az elmúlt évtizedekben: a teljes és föltétlen megbecsülés igényét és hiányát érezte. Sértett dühében ezért taposott bele végül a halott emberbe tavaly decemberben. Ezért írta a nekrológban, hogy Eörsi durva volt és igazságtalan. Ezért írta nekem is többször, hogy „irgalmatlanul verem” Önöket, miközben egyetlen igazságtalan mondatomat sem volt képes megjelölni, noha többször is kértem, tegye meg, ha tud ilyenről.

Higgye el, azért érzi magában ezt a mély gyűlöletet s a bornírt gyűlöletbeszéd fokozott igényét, mert az olyan emberek föltétlen megbecsülésére vágyik, akikből képtelen kicsalogatni, kiküzdeni magának az áhított tiszteletet. Ezért gyűlöl, ezért rühell, ezért hadonászik, ezért manifesztálja szimpla gyűlöletét folyvást. Ezért igazságtalan azokkal szemben, akiket igazságtalansággal vádol. Ezért rugdosódik (igazságtalanul) még a bajtársa nekrológjában is.

 

Egyébként én erről beszéltem mindvégig: a homo interneticus nem homo ideologicus és még kevésbé homo morales. A homo interneticus két csoportra osztható, úgymint antiszemitákra és kontra-antiszemitákra. Ezek olykor – kétségtelen – egymásra is vicsorognak, s talán ez a vicsorgás téveszti meg Önt, amikor úgy véli, nincsenek kontra-antiszemiták. Csak antiszemiták vannak és jóemberek vannak, akik „föllépnek” az antiszemitizmus ellen. Nyilván az időnkénti belterjes csaholás és kontracsaholás téveszti meg Önt, amikor tagadja az antiszemiták és a kontra-antiszemiták közötti lényegi egyezőséget.

 

Tanácsolom, olvassa el újra, és elemezze a fent idézett két hozzászólást!