kábelbúvár Creative Commons License 2006.07.24 0 0 866

A román titkosszolgálatok segédkezet nyújtottak a Romániában terrorizmussal gyanúsított és nemzetközileg körözött Omar Hajszam arab üzletembernek szökéséhez - állították a szombati román lapok. Románia jelenleg kilenc titkosszolgálatot üzemeltet.

 

A tavaly Irakban elhurcolt három román újságíró elrablásának megszervezésével és ezért terrorizmussal gyanúsított Omar Hajszam ellen Bukarest a hét közepén újabb letartóztatási parancsot adott ki. Ekkor derült ki, hogy a szíriai és román kettős állampolgárságú üzletembernek közben nyoma veszett. Emiatt Románia nemzetbiztonsága szempontjából meghatározó négy intézmény vezetője lemondott, így a Román Hírszerző Szolgálat, a Külügyi Hírszerző Szolgálat és a belügyminisztériumi titkosszolgálat, valamint a főügyész is távozott posztjáról. 

 

Az Adevarul névtelenül nyilatkozó hírszerzési elemzőket idézett, akik úgy vélik: a három titkosszolgálati vezető lemondása jelzi, hogy az általuk irányított intézmények segíthettek Hajszamnak a menekülésben. E meggyőződését fejezte ki a lapnak Marius Oprea történész, a román miniszterelnök tanácsosa is. Emil Constantinescu volt román államfő pedig egyenesen kijelentette, hogy Omar Hajszam hármas titkosügynök volt, hiszen a román, a szíriai titkosszolgálattal, de a KGB-vel is együttműködött.

HVG