showtimes Creative Commons License 2006.07.23 0 0 5578
A történelmi korrektség miatt térjünk ki arra is, hogy az egykori lengyel területeken, Ukrajánában élt 3,5 milliós zsidó közösség pusztulását sem lehet teljes egészében a németek számlájára írni. Sőt, a szovjetek is szépen kivették belőle a részüket!
A keleti lengyel területek elfoglalásával a zsidó közösség többsége is a Szu-ba került, ehhez jött még több tízezer, ha nem százezer menekült a német zónából a határzárás előtti időszakban (németek nem csak engedték, szorgalmazták is áttelepülésüket). Pár hét hollyday után a zsidók kezdtek rájönni, hogy csöbörből vödörbe jutottak, ugyanis:
1, elvágták külföldi kapcsolataikat
2, a többi szovjethez hasonlóan elvesztették polgárjogaikat
3, rövidesen megindult a polgári érzelmű és vallásos zsidók üldözése ( jó pár tízezret vittek közülük a gulagra, elképzelhető milyen túlélési rátája lehetett a kispolgári élethez szokottaknak a tajgán vagy a tundrán...)

A német támadás után. A megszállás alatt nem csak a németek ( és románok!) üldözték a zsidókat, hanem sok esetben a helyi milíciák is, nacionalisták (akik a komcsik bérenceit látták a zsidókban), ráadásul még a vörös partizáncsoportok egy része is követett el zsidóellenes atrocitásokat.