rev251 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 5569
Nem bűnösségi és erkölcsi alapon megy a dolog.
A SzU nem azért szállta meg fél Európát, mert kegyetlenkedtek területén a német csapatok - még akkor sem, ha a kettő követi egymást (hanem azért, mert hadigépezete lendületbe jött, s nem volt ésszerű-célszerű megállnia).

Volt aki azt kapta jutalomból, amit más büntetésből. Volt már ilyen 1945 előtt is.
Az is szép, hogy az ártatlanságot "meg lehet venni" egy emigráns kormánnyal (meg néhány zászlóalj önkéntessel - ha ENGEDÉLYEZIK, ha nem,nem. Hogy a partizánmozgalomról ne is szóljunk). Valahol írtad, hogy nem hiszel a forradalmak spontaneitásában. Van analógia.

S egyébként: A magyaroknak nem állt érdekében a SzU mellé állni; gondolkodj egy kicsit a magyar uralkodó rétegek (vagy akár a középrétegek) fejével! A hagyományokról nem is szólva. Ezt nemcsak a Horthy-korszak propagandája igazolta, még csak nem is a keleti front élethalálharca. hanem az utána történtek.

Hogy a magyaroknak - mint államnak - mi állt az érdekében, jó kérdés; függ attól is, melyik időpillanatban nézzük (1941, 1946, 1960, 1990, ma, 2030(?), stb. Vedd észre, hogy ez az időpillanat szerinti változás igaz más lázadásokra és háborúkra (akár Mo, akár a csehek, vagy bárki részéről) - ami egyszer hasznos, később káros, azután megint hasznos, stb.
Előzmény: Zicherman Istvan (5549)