ndsmondeo Creative Commons License 2006.07.19 0 0 9281
Szia Abaamade!

Csak átutazóban vagyok itthon, reggel megyek tovább, csak röviden pár gondolat – a Somló hegyi kápolna kapcsán.
A Duna tv-s képen látható is az a torony amit berajzoltál. A toronyrész csak elméleti jelentőségű lehetett, hogy távolról beazonosítható legyen a pontos helye, nem hiszem, hogy különösebb funkciója lett volna más(pl.: harang, tűz, megfigyelés, stb).

De honnét tudjuk, hogy egyáltalán volt ott kiemelkedő jelentőségű kápolna Bakóczi-tól? Miért merült fel bennem eme eretnek gondolat?

Az esztergomi bazilika részét képezi ( a templom baloldali kápolnája) Bakócz Tamás érsek sírkápolnája. Ami 1507-ben készült, hogy hol azt nem tudom, addig nem ástam le. Ez egy magyar „márvány utánzatú mészkő”, ami erős, vörös kő, a római márványok világát volt hivatott itthon prezentálni. Ezt a kápolnát valahol kövekre szétszedték és itt összerakták, tán Pach János építőmester irányítása mellett. Mivel ez nagyon szép reneszánsz eleme lett a Bazilikának és jó állapotba vészelte át az időt a Bazilika építéséig. Kérdés hol állt eredetileg ez? Másik, ha egyszer egy ilyen fő művet alkotatott Bakócz, akkor belevágott volna egy hasonló grandiózus hasonló munkába máshol is? Ezáltal vetélytársat teremtve egymásnak? Ráadásul ezt az ismertet szánta arra, hogy az utókornak fent maradjon az emlékét hirdetve.

A bazilikában lévő kápolnáról az alábbi helyen láthattok, egy panoráma képet: http://www.panoramas.hu/bazilika/

Összegezve: ha volt, akkor ott volt a logikus helye, ahol rajzoltad, illetve a hiányzó falrészen. Valószínű, hogy csak inkább kisebb imahely lehetett. A feltárás azért nem hoz eredményt, mert ha ugyanebből a ritka hazai (drága volt akkoriban) kőből készült, akkor a vár pusztulása után azt bizza még faldöntés árán is kitermelték és elszállították. Túl értékes volt, hogy hagyják veszendőbe ( részemről Sümeg környékén keresném darabjait).

Üdv ND
Előzmény: abaamade (9181)