adam.k Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1623
A repteren berlesnel altalaban szokott lenni egy extra ado, nehany euro, ami a repteren felvetel dija. Ez a belvarosban nincs, de az arba bele szoktak eleve szamolni, nem plusz varatlan kiadas. Ha esetleg az autot nem a felvetel helyen adod le, annak is szokott lenni extra koltsege, nehany eur.

Nagyobb, ismertebb kolcsonzoknel ugyelj a biztositasra. A kocsi felvetelnel zarolnak adott osszeget a szamlan (ez fugg az auto tipusatol, berles idejetol) es ez a biztositasnal az onresz. Ha olyan biztositast kotsz, amelyben nincs onresz, akkor ez a kaucio. Mindket esetben az auto leadaskor megszuntetik a zarolast es csak a tenyleges dijat vonjak le, ha nem volt problema (kocsin nincs uj serules, tele tankkal hoztad vissza stb). Ilyen maceras peldaul a Hertz.

Kevesbe maceras peldaul az Europa Rent-a-car, aki viszont ismereteim szerint Portugaliaban sajnos nincs. Pedig olcsobbak, es kevesbe burokratak.

Nincs tapasztalatom brokerrel, aki egy noname figura/ceg, aki igazi autokolcsonzok ajanlatat tovabbitja es rajta keresztul bonyolitasz mindent. En idegenkedem attol, hogy mast bevonjak ebbe amikor neten en is megrendelem ahonnan csak akarom.

En mindenkepp javaslom az autoberlest a repteren: tobbe kerul ha a cuccokkal elkezdesz bebumlizni a varosba, es ott megkeresni az irodat. Ha eloszor berelsz kocsit, akkor szerintem valamilyen nagy nemzetkozi ismert cegnel valassz autot, meg ha kicsit dragabb is (Avis, Hertz stb). Nem vernek at, korrektek, segitokeszek es baj eseten (remelhetoleg erre nem lesz szukseged) korrekt segitseget kapsz. Kis cegek sem vernek at, de aprosagokra Neked kell ugyelned (pl. biztositas, benzin a leadaskor, esetleg korlatozott km hasznalat, hatar atlepes stb). Szinten fontos dolog, hogy nagyobb cegeknel csak dombor kartyaval tudsz autot berelni (ez lehet debit es credit egyarant!) kisebb cegenkel kp van, ami kellemetlen lehet, ha hirtelen egy kauciot kell kifizetni es nincs annyi keszpenz.

Ha itthonrol lefoglalod az autot (ezert elonyos a nemzetkozi ceg, ezeknel konnyebb) akkor garantalt aron kapsz autot, ami euroban ertendo. Az arfolyamon meg bukhatsz, de az ar biztosan nem megy feljebb, es biztosan lesz auto is (ha epp a rendelt tipus/kategora nincs, felar nelkul kapsz nagyobb autot).
Előzmény: Mica25 (1622)