Ered Wethrin Creative Commons License 2006.07.12 0 0 topiknyitó

Kevés filmről mondhatom el ezt, de szerintem az Elveszett jelentés életem egyik meghatározó filmje volt. Bill Murray és Scarlett Johanson főszereplésével mutatták be a filmet 2004 februárjában, és óriási sikert hozott, egy Oscar- és három Golden Globe díjat sepert be, holott a témája nagyon egyszerű és hétköznapi. Sokak szerint nagyon vontatott film, de én ezzel messze nem értek egyet, szerintem a vontatott film az a Jancsó-féle kategória, nem pedig ez... Ráadásul Scarlett Johanson és Bill Murray mindketten olyan emberek, akiknek olyan eleven és fantasztikus arcjátéka van, hogy órákig tudnám nézni őket...

No mindegy...

A film rendezője, Sophia Coppola, játszott apja Keresztapa eposzának utolsó részében és másutt is színészkedett már, de ez volt az első filmje, mégis komoly szakmai elismerést kapott... Most itt egy újabb filmje: a Marie Antoinette egy különleges témát dolgoz föl... Csak az a kérdés, meg tudta-e úgy ragadni a történetet a rendező, hogy abból az Elveszett jelentésben már megismert különleges és kivételes légkörből át tudott csempészni ide is valamit, vagy ez megint csak a húszezeregyedik kosztümös amerikai szar? 

Őszintén remélem, hogy úttörő filmalkotással van dolgunk, legalábbis az ajánló és a rendező eddigi művei ezt sejtetik...

Nemtom: lássuk a medvét