Törölt nick Creative Commons License 2006.07.06 0 0 216
Ezeket a linkeket láttam. Illetve Graham Hancock 1995-ben íródott Istenek kézjegyei című könyvében láttam a térképet és a hozzáfűzött következtetéseket. De belátom, hogy Hancock az Oronteus Finaeus térkép ügyében tévedett.

 

Érdekes azonban, hogy Kolumbusz idejében szokatlanul pontos térképek köröztek Európában, melyek olyan kontinensrészeket, partvonalakat ábrázoltak, melyeket sok esetben csak évtizedek múlva fedeztek fel. Ezek a Portolán-térképek, melyeket évszázadokon keresztül navigációs segédeszközként használtak hajóskapitányok, nagy titokban tartva a kereskedelmi útvonalaikat. Ilyen térképek szolgálhattak alapul a Piri Reis térkép 1513-as átmásolásához is.
A jelek szerint pontos információ áramlott az egyik néptől a másikig. A térképek egy eredetileg ismeretlen néptől származtak, ők pedig átadták talán a minósziaknak és a föníciaiaknak.

Kolumbusz csak a Karib-tenger szigetvilágába jutott el. Nem járt Dél-Amerika jelentős részén. E térkép(ek) viszont pontosan ábrázolják ezeket a területeket jóval azelőtt, hogy európai felfedező akárcsak a közelébe jutott volna a Föld említett részeihez.

A Piri Reis térkép térkép némi eltolódással Afrika nyugati partját, Dél-Amerika keleti partját ábrázolja.

 

http://xoomer.alice.it/dicuoghi/Piri_Reis/Finaeus_eng.htm#
http://gutenberg.net.au/ebooks03/0301141.txt

Előzmény: endre_d (213)