Volt tüzér Creative Commons License 2006.07.06 0 0 11969

Nem is csodálkozom, hogy megsemmisült a Magyar Honvédség, ha már én kellek szakértőnek! :))))))))))))

Na félre a tréfát. Azzal nyitok, hogy én Igla párti voltam, vagyok, és az is maradok. Bár nem sokáig, de az alegységemben volt egy Igla szakasz, és a rendszerbe állító lövészetűkön volt szerencsém egy rakétát elindítani. (Azelőtt 10 perce volt szerencsém először az eszközhöz, és ennek ellenére kiválót sikerült vele lőnöm.) A Mistralt csak egyszer láttam közelről egy szentkirályi honvédelmi napon, és pechemre az az őrmester, aki strázsálta, a sofőr volt, és a technikáról nem tudott nekem mondani semmit. Na persze eleinte megpróbált hablatyolni, de elmondtam, hogy konkrétan mire vagyok kíváncsi, erre megnémult. Viszont volt katona kollégáimtól, akik jelenleg is Veszprémben húzzák az igát, és valódi szaktekintélynek ismerem el őket, azt hallottam, hogy kár volt azt a vacakot megvenni, többet ért volna helyette az Igla legfrissebb változata. (automatizált? vezetési rendszer, üteg szinten automatikus rávezetés és más nyalánkságok) (Megjegyzem, az említett kolléga hazaárulónak nevezte a rakétát is, meg azt is aki megvette.)

Hogy miért tartok ki még most is az Igla mellett? 17 kg volt egy darab. egy kezelőszemélyzet két fős volt, (esetleg egy autó és egy sofőr pluszban) és volt vagy hat rakétájuk. 10 másodperc alatt még én is tűzkésszé tudtam tenni, pedig az én gyakorlottságom messze állt az elvárttól. És a lényeg: Rendkívül egyszerű volt kezelni, és egy kolléga megjegyzése szerint a "kecskepásztor" is kielégítő eredményt érhetett el vele.

Bár ez nem teljesen friss adat, de az Iglával - ameddig én figyelemmel kísértem a dolgot, - addig nem lőttek nem kiváló lőeredményt.

Előzmény: belic (11968)