aaron_mark Creative Commons License 2006.07.04 0 0 135
Vigyázat, az amerikai jogrendszer meglehetősen eltér a magyartól, de még az európaitól is!
A nem-vagyoni kártérítés elterjedésével Magyarországon sem fog belépni az Újvilág degenerált joggyakorlata, mint ahogyan ez pl.: Németországban sem történt meg.
Tovább megyek. A magyar jog ismeri a nem vagyoni kártérítés fogalmát, tehát jogi háttere már igen régen meg van ennek a követelés fajtának.
Nem hiányzik tehát a jogalap, csupán az ítélkezési gyakorlatban túl alacsony a bíróságok által méltányolt kártérítési összeg, és ez az, ami jelenleg változóban van.

A nem-vagyoni kártérítés olyan elméleti "károkra" vonatkozik, amelyeknek az értékét nem lehet egzakt módon meghatározni, tehát csupán a bírón múlik, hogy milyen kártérítési összeget ítél meg, mint ahogyan az is, hogy megítéli-e egyáltalán.

Nézzünk egy példát: a vita hevében Te kupán vágsz engem a klaviatúráddal, és emiatt nekem össze kell varrni a homlokomon a bőrt.
Beperellek, követelem Rajtad a TB-n felüli kórházi költségemet, az elmaradt munkabéremet, a taxiköltségemet a kórházba. Ezek az egzakt, vagyis az egyértelműen "beárazható" veszteségeim.
Viszont ha én úgy látom, hogy a hátramaradt forradás a homlokomon nehezíti a társadalomba való beilleszkedésem, akkor nem vagyoni kártérítési igénnyel lépek fel ellened. A követelt összeg mondjuk egymillió, ebből a magyar bíróság ma még legfeljebb százezret ítél meg - de 10 év múlva már megítélik az egymilkát.
Na ez a fejlődés van még hátra.

Ez nem az apróbetűs részt szaporítja meg a szerződéseken, hiszen a magyar bírói joggyakorlat sosem fog helyt adni az amerikai hiperöntudatos balf*** polgár agyalágyult követeléseinek.

Az amerikai és a magyar jogrendszer között persze számos kisebb-nagyobb eltérés lelhető fel, de amerikában nem emiatt a különbségek miatt lehet pert nyerni a tüdőrákosoknak a dohánygyárak ellen,hanem azért, mert az ítélkezési gyakorlat az évszázadok során ebbe az irányba ment el.
Az ítélkezési gyakorlat Magyarországon is perek sorsát eldöntő, a joggyakorlat szerves részeként működő jogalkalmazói szempontrendszer, vagy nevezzük döntési szokásnak, amihez a teljes magyar bírói kar igazodik.

Ha lesz egy tökös bíró, aki először ítél meg nekem Veled szemben egymilkát a forradás miatt, ráadásul helyt ad annak is, hogy ez a társadalomba való nehezebb beilleszkedésem miatt jár ez nekem, akkor ez a precedens ítélet bekerül abba a döntvénytárba, ami a bírák bibliája.

Ez után az ítélet után szinte kívánni fogom, hogy bosszanthassalak, és hogy legyen a kezed ügyében billentyűzet...!:-))))
Előzmény: rainman (134)