Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.07.04 0 0 2169

balzsamecet

Mar volt rola szo:

1126-as:

Az igazi Aceto Balsamico di Modena-bol tenyleg csak egy par csepp kell az eperre: isteni

1178-as:

Most kerdeztem egy boltot Olaszorszagban:

az egyik legjobb termek

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena

Stravecchio (25 eves)

100 ml

ar: 100 euro (25.000 Ft)

tehat, ha jol szamolom, ar/liter: 1.000 euro (250.000 Ft)

huha

1177-es:

Az igazit ("Aceto Balsamico Tradizionale di Modena") itthon nem lehet kapni, mivel 350 kg szolobol csak 15 litert lehet csinalni es a legfiatalabb 12 eves (vagy min. 25 eves az "Extra Vecchio" valtozata, leteznek 3 even beluli es 3 even tuli de ez nem a szuper "Tradizionale") akar tobb tizezer Ft-ban kerul egy kis (100-250 ml.-es) uveg (50-100 euro kozott).

Tobb mint 2000 eve tradicioja van, Romaiak talalmanya (fott mustbol szarmazik), csak a Romaiaknal ismert termek.

1181:

mi a helyzet a balsamico bianco-val? Az már csak olyan utánzás?

Ha jol tudom, ez a "Condimento Balsamico Bianco", direkt nem nagyon (ritkan es kivetelesen) hasznaljak az "Aceto Balsamico Bianco" nevet, hogy ne pereljek be oket, mert ez nem Aceto Balsamico", hanem egy sima ecet, egy "condimento".

Altalaban a salatakra szoktak hasznalni, ez egy keverek:

sima aceto di vino (sima borecet) + feherszolo muszt.

Nincs megadva, hogy milyen feherszolo, melyik regiobol, stb stb, akarmilyen szarmazasu borecettel lehet.

Kereskedelmi erteke: 0 (nulla).

Ize: akinek izlik, szerintem egyaltalan nem rossz.

Altalaban ez a szep neve "Balsamico Bianco" nagyon kedvelt kulfoldon, pl. Nemetorszagban/Ausztriaban, azt hisszik, hogy micsoda szuper termeket vesznek.

Sajat velemenyem: en nem hasznalnam... (ne haragydj :-)))

1397:

Megneztem (boltban + a www.ecet.hu -n) a Chef balzsamecet:

1) ok is azt irjak, hogy balzsamecet-tipusu ecet.

2) borecet-bol all...
Altalaban az ecet alapja a bor, viszont az igazi Balzsam Ecet alapja a szolomust...

Ezen kivul a Chef ecetben almasuritmeny + mazsolakivonat + egy keves must.

Tehat az izlesen felesleges vitatkozni, minosegileg nem er tobbet, mint egy sima ecet.

Ez olyan, mint a nemet "Mozzarella" :-))

Előzmény: trofimov (2167)