lcoder Creative Commons License 2006.07.01 0 0 406
Nem annyira off ez itt sem, a gondjaink nagy része nehezen függetleníthetõ a globális gazdaságtól. Pont az a gond hogy itt egyesek (Pl. Gyurcsány) nem igazán látja hogy az ország gazdasága ma már sokkal inkább ki van téve a globális folyamatoknak mint Pl. a Bokros idején. Ha idehaza rosszabb a gazdasági környezet mint Pl. a szomszéd országokban akkor a hazai cégek jó része vagy tönkremegy vagy költözik. De hasonló a helyzet a minimálbérre bejelentett dolgozóknál is. Van egy rezsi amit a dolgozónak ki kell fizetnie mert különben az utcára kerül és van egy cég ami kb. annyi bérköltséget tud kitermelni dolgozónként hogy ezzel a trükkel tud annyit fizetni a dolgozónak hogy meg tudjon élni. Itt is ha szívatják ezeket a cégeket akkor vagy átmennek illegalitásba (azaz a dolgozó teljesen feketén dolgozik) vagy lehúzzák a rolót és a melós teljesen jogkövetõ módon áll sorba a segélyért. És ha egy cég bezár, elköltözik vagy átmegy a szürke zónába akkor azt nagyon nehéz lesz újra visszacsalogatni - ezért tartom nagyon veszélyesnek azt amit a Fletó mostanság mûvel.

De mivel a helyi börokráciák (államok) a globális tőke 1-2-3 szereplőjének a lobbistái, nehezen várható, hogy gyorsan történjen valami - ekkor bejöhet egy globális krach, mint 29-ben, azután rájönnek, hogy ami akkor nemzeti keretekben működött (a New Deal és hasonlók), az ma már csak globálisan lehet eredményes.

Ebben tökéletesen egyetértek elméletben, gyakorlatban azonban a dolog nem mûködhet. Minél nagyobb a rendszer és minél több és különbözõbb a szereplõ annál nehezebb a dolog. Még az EU sem nagyon mûködik, minden ország a végsõkig ragaszkodik a saját kis érdekéhez, akkor hogy lehetne egy Kínát vagy egy Indiát arra rábírni hogy adja fel a versenyelõnyét jelentõ olcsó munkaerõt biztosító szabályozását ? Neki kõkeményen más az érdeke mint itt az EU tagországainak - és még itt sem sikerült Pl. azt kiharcolni hogy az újonnan csatlakozott eu tagok szabadon munkát vállalhassanak az eu-n belül. Pedig ez jóval kisebb kompromisszum. És persze van egy rakás olyan ország amivel elég nehéz mit kezdeni, Pl. ilyen Afrika nagy része.