krisztina0726 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 159

Sörösdobozos csirke

 

A húshoz és fűszerkeverékhez:

1 kis doboz sör 0,3l

1 nagyobb csirke 1,5-1,75kg

2 evőkanál barbacue-fűszerkeverék (lásd lentebb) vagy más, készen vett barbacue-fűszerkverék

1, Nyissuk fel a sörösdobozt és egy konzervnyitóval lyukasszuk ki néhány helyen a tetejét. A sör felét öntsük a forgács áztatóvizébe. Tegyük félre a dobozt.

2, Készítsük elő a grillezőt közvetett sütésre. A faszenes grillező közepébe tegyünk egy nagy zsírfogó tálcát.

3, Az aprólékra nem lesz szükség, tegyük el más alkalomra. Az állat testüregéből és nyaktájáról távolítsuk el a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt öblítsük le kívül-belül a csirkét, csöpögtessük le kívül-belül itassuk le róla papírtörlővel a nedvességet. Szórjunk a csirke hasába, valamint a nyakánál a mellkasába 2 kávékanálnyit a fűszerkeverékből. Kívülről dörzsöljük be ugyancsak 2 kávéskanálnyi fűszerkeverékkel. Ha van türelmünk, a bőre alá is tömhetünk valamennyi barbecue-fűszert.

4, A megmaradt 2 kávéskanálnyi barbecue-fűszerkeveréket töltsük a sörösdobozba a nyílásokon át. A sör felhabzik, ez természetes! Illesszük a sörösdobozt a csirke hasüregébe és dugjuk a szárnyvégeket a csirke háta mögé.

5, Amikor a csirke készen áll a sütésre, a faszenes készüléknél öntsük a szénre az összes forgácsot. A sütés első órája után tegyünk 12-12 friss széndarabot mindkét oldalra. Állítsuk a csirkét a meleg rostély közepére, a zsírfogó tálca fölé, távol a hőforrástól. Fedjük le a grill és süssük a csirkét 1 óra 15-1 óra 30 percig, amíg a bőre sötét aranybarna lesz és a húsa átsül.