toloba Creative Commons License 2006.06.29 0 0 30
Sikeres volt Gyurcsány első szereplése Frankfurtban

(2006. június 29. 13 óra 37 perc)


Hitelesnek és sikeresnek tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök első frankfurti előadását az azon részt vevő Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezetője. Az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a kormányfő nem beszélt konkrét árfolyamcélról, sőt azt mondta, nem feladata kommentálni a forint mozgását. Azt is közölte, hogy a kormány a stabil és kiszámítató árfolyamban érdekelt, középtávon a forint erősödésére számít.

Hitelesen vázolta fel az ország előtt álló makropályát is, s a korábbi gyakorlattal ellentétben a kormány rosszabb számokat jelzet, mint amilyenek várhatóak. Ezek szerint a gazdaság növekedésének üteme jövőre két százalékra lassul, majd 2008-ban három százalékon alakulhat. A kormány számításai szerint az államháztartás hiánya nyugdíjkorrekció nélkül is elérheti 2008-ra a 3,2%-ot, míg e nélkül 2,6%-os lehet a deficit.

Mint kiderült, a tervezett reformokat Draskovics Tibor, az államreform-bizottság vezetője vázolta. Az ő szereplése szintén meggyőző volt Heim értékelése szerint. Szavaiból kiderült, hogy még ebben a ciklusban nyugdíjreformra kerül sor, s nem marad el az egészségügy átalakítása. Utóbbi kapcsán elhangzott, hogy a szlovák módszerek átvételére készül a kormány. Végül arról is esett szó, miszerint 2008-tól bevezetik az értékalapú ingatlanadót.

( Munkatársunktól )

http://www.tozsdeforum.hu/index2.phtml?menu=0&submenu=onearticle&news_id=360813&red=hk